FHM varnar: Därför ska du aldrig sänka vattentemperaturen – kan vara extra farligt för seniorer

dusch, legionella, vatten

För tillfället är det många som oroar sig över elpriserna inför vintern.

Bland annat försöker en del spara in på varmvatten i syfte att sänka sina elkostnader.

Men nu höjer Folkhälsomyndigheten ett varningens finger för de som funderat över att sänka temperaturen på varmvattenberedaren, något Göteborgsposten var först med att rapportera.

Det finns just nu väldigt många olika tips och råd gällande hur man bör hantera sin elförbrukning.

Under förra vintern såg många svenskar elräkningar på en prisnivå som vi inte är vana vid, och även i år är det ett stort orosmoment för många.

FHM varnar

En del har lagt undan pengar för att ha råd med räkningarna, andra har slutat använda olika elartiklar, en del har stängt av elen i delar av huset.

Men nu varnar Folkhälsomyndigheten för ett ”sparknep” som kan få allvarliga konsekvenser.

Sänk inte med temperaturen på vattnet

Om man mixtrar med temperaturen på stillastående varmvatten kan nämligen farliga bakterier bildas.

Att sänka temperaturen på husets varmvattenberedare är därför något som FHM starkt avråder.

– Det vi framförallt tänker på är legionella bakterier som kan finnas i vattnet. Och vid, för dem, gynnsamma temperaturer så kan det finnas en risk att de växer till och ökad risk för att man då får i sig dem, andas in dem. Tillexempel via duschen. Då kan de ta sig ner i lungorna och orsaka svår lunginflammation, säger Caroline Schönning, mikrobiolog och utredare på Folkhälsomyndigheten, till P4 Göteborg.

Genrebild, Foto: Shutterstock

Vad är legionella?

1177 beskriver att ”legionella är en svår lunginflammation. Den smittar genom att du andas in små droppar med förorenat vatten. Legionella behandlas med antibiotika, ibland kan du behöva vårdas på sjukhus.

Legionella smittar inte mellan människor. Infektionen orsakas av legionellabakterier. Bakterierna förökar sig i stillastående vatten och kan förorena vattenledningar, klimatanläggningar, duschar och bubbelpooler.”

Extra viktigt för äldre

Caroline Schönning förklarar även i intervjun med P4 att legionella kan vara extra farligt för seniorer.

Artikeln fortsätter efter bilden

Genrebild, Foto: Shutterstock

– Det rapporteras ungefär 200 fall per år i Sverige. Och då om man är äldre och immunnedsatt då kan man bli allvarligt sjuk, behöva intensivvård, och det förekommer även dödsfall. Så det är en relativt allvarlig sjukdom, men den är inte så vanligt förekommande, säger hon till kanalen.

Den rekommenderade temperaturen för varmvattenberedare och andra behållare med stillastående varmvatten är minst 60 grader, enligt kanalen.

Hjälp gärna till att sprida artikeln så informationen når så många som möjligt!

Exit mobile version