FHM:s viktiga besked till svenska folket i jul – varnar för nya restriktioner: ”Vår starka rekommendation är…”

Coronaviruset fortsätter att sprida sig i Sverige och trycket på vården fortsätter att öka.

Nu varnar Folkhälsomyndigheten för att ytterligare restriktioner kan tillkomma redan nästa vecka, rapporterar Aftonbladet.

Smittspridningen ökar åter igen och det gör även trycket på sjukvården.

Beläggningen på slutenvården har totalt ökat med 30 procent, och på iva har det ökat med 20-25 procent.

Nu menar Folkhälsomyndigheten att om det fortsätter öka i den här takten så måste nya restriktioner införas. Något som kan ske redan nästa vecka.

– När de ska börja gälla återstår att bedöma utifrån lutningen på kurvan, men vi kommer återkomma med besked i nästa vecka, säger hon till Aftonbladet.

Restriktioner fas 2

Exakt vilka restriktioner det kan komma att bli har Karin Wisell Tegmark svårt att svara på. Men de som skulle kunna vara aktuella är de ingår i fas 2, alltså att kontaktintensiteten i samhället begränsas ännu mer.

Foto: Duygu Getiren/TT

Enligt Karin Tegmark Wisell är det viktigaste är att regionerna har möjlighet att fortsätta med smittspårning, testning och vaccinering. Men vissa samhällsåtgärder kan också komma att införas.

Det gäller att begränsa antalet personer som kan delta i inomhussammanhang och i privata och offentliga miljöer. Exempelvis skulle kunna vaccinpass på restauranger, offentliga sammankomster och allmänna tillställningar.

Så blir julen 2021

Så hur blir det i jul 2021?

Enligt Karin Tegmark Wisell behöver man inte ställa in julen men rådet är att inte träffas i större grupper.

Hur stora dessa grupper bör vara tycker hon att man får avgöra själv.

– Man måste visa väldigt mycket omtanke om varandra. Det handlar både om att man stämmer av vilka risker man är beredd att ta. Ska man träffa någon i riskgrupp är det viktigt att man pratar med dem, så de vet om förutsättningarna, säger Karin till Aftonbladet.

Även till nyårsafton tycker hon att man bör vara varsam.

– Välj hellre den lilla festen än den stora festen, se till att vara frisk om du går på fest och vår starka rekommendation är såklart att man ska vara vaccinerad, säger hon till tidningen.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Exit mobile version