Film från dödsolycka på tågspår sprids på nätet – nu ryter polisen ifrån: ”Alldeles förskräckligt”

Tågspår/ Polis

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Okänd person filmade när en person omkom i en tågolycka i Resecentrum i Skövde, det rapporterar Skaraborgs Allehanda.

Strax efter olyckan fick filmen spridning i sociala medier. Nu ryter polisen ifrån.

Det var den 21 mars som den tragiska olyckan ägde rum på resecentrum i Skövde.

Enligt polisen ska en person ha blivit påkörd av ett godståg. Och man misstänkte inget brott.

Strax efter olyckan började filmer från händelsen spridas i sociala medier. Bland annat på snapchat, något lokaltidningen Skaraborgs Allehanda meddelade till polisen.

– Att filma sådant här är givetvis inte alls bra, varken etiskt eller moraliskt. Det är alldeles förskräckligt, att man inte tänker på hur det känns för anhöriga, säger polisen Peder Andreasson, förundersökningsledare i Skövde.

Polisen upprättar en anmälan

Vem som filmat händelsen är ännu oklart men enligt polisen kan denna ha gjort sig skyldig till brott. Något som ska utredas.

– När jag nu har fått uppgifter om filmen kommer jag upprätta en anmälan. Det kan handla om olaga integritetsintrång, det är en relativt ny rubricering och därmed är den fortfarande ovanlig. Men i rubriceringen ingår att man sprider bilder eller filmer på en person i en utsatt situation. Det är lite oklart om rubriceringen även gäller avlidna personer, säger polisen Peder till Skaraborgs Allehanda.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Olaga integritetsintrång

Brottsrubriceringen olaga integritetsintrång trädde i kraft 2018. Lagen syftar till att skydda kränkningar och innebär att man kan bli åtalad och dömd för att sprida uppgifter om någons hälsotillstånd, eller sprida bilder på någon i en mycket utsatt situation.

Bland annat gäller lagen alltså fotoförbud och spridning av bilder på olyckor där utsatta människor syns – och straffet för den som bryter mot lagen är allt från böter till fängelse.

Exit mobile version