Flera granater upphittade på svenska badplatser – Försvarsmakten varnar: ”Rör dem inte”

Foto: Polisen i Karlshamn

I sommar har flera granater hittats på badplatser runt om i Sverige, allt som oftast har dessa hittats av privatpersoner, rapporterar TV4.

Nu varnar Fabian Lindberg, löjtnant på Swedec i Eksjö, för att röra föremålen om man hittar dem.

Under sommaren 2020 har flera granater hittats runt om på Sveriges badplatser.

Så sent som i måndags hittades granater på en badplats i Hasslö i Karlskrona, dessförinnan hittades granater på en badplats i Skåne, i Fyrisån i Uppsala och föremål som tros vara granater har också hittats i Vättern.

Kontakta polisen

De granater som hittades under måndagen i Karlskrona visade sig vara övningsgranater utan sprängladdning.

En granat hittades i vattnet vid badstranden på Landön i Bromölla på torsdagseftermiddagen. Foto: Polisen Karlshamn

Men för den som inte har ett tränat öga är det väldigt svårt att se. Därför varnar löjtnant Fabian för att röra vid dem. Han tycker i stället att man direkt ska vända sig till polisen.

– Det är polisen som i första hand är ansvarig för det hela. Det viktigaste är att inte röra och hålla avstånd. Märker man också ut platsen och håller folk borta från platsen så kommer man få mer råd på plats, säger han till TV4.

I nuläget kan ingen svara på varför dessa granater hittats just i år. Men löjtnant Fabian menar att ju fler personer som rör sig ute i terrängen desto större chans är det att liknande föremål hittas.

”Kopiösa mängder”

På frågan om det finns flera granater ute i landet som ännu inte är upptäckta svarar Fabian:

– Ja det finns massor. Det har dumpats kopiösa mängder helt enkelt. Framförallt i Östersjön efter världskrigen. Det kommer nog inte ta slut på några livstider i alla fall, berättar han för TV4.

Vad som händer med de upphittade granaterna är olika beroende på om de är utan sprängladdning eller med. Antingen förstörs de som skrot eller så tar polisen beslut om att spränga dem först.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Exit mobile version