Folkhälsomyndighetens nya förslag: Krav på negativt covid-19-test för att få resa in i Sverige

Foto: TT/Shutterstock

Krav på negativt covid-19 test – för att överhuvudtaget få resa in i Sverige.
Det förslaget läggs nu fram av Folkhälsomyndigheten.
– Läget förändras oerhört snabbt i omvärlden och olika virusvarianter kan finnas i fler länder än de vi känner till, säger generaldirektör Johan Carlson.

Det har nu gått ett år sedan det första fallet av covid-19 konstaterades i Sverige.

Coronapandemin har sedan dess kopplat sitt grepp om såväl Sverige som resten av världen. 11 591 personer har avlidit med covid-19 i Sverige sedan pandemins början, enligt Folkhälsomyndighetens statistik från i fredags.

Sedan en tid tillbaka gäller inreseförbud från Norge, Danmark och Storbritannien efter rapporter om att det nya, muterade virusvarianten sprids i länderna.

Foto: Shutterstock

Nu kommer myndigheten med ett nytt besked vad gäller inresa i landet.

– Läget förändras oerhört snabbt i omvärlden och olika virusvarianter kan finnas i fler länder än de vi känner till. Därför anser Folkhälsomyndigheten att det är det viktigt att få de nya restriktionerna på plats, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Nu vill FHM att regeringen ser över möjligheten att införa krav på negativa covid-19-test för resenärer som vill komma in i Sverige.

”För utländska medborgare som reser in i Sverige hemställer Folkhälsomyndigheten till justitiedepartementet om att krav införs på uppvisande av negativt test för covid-19 som är max 48 timmar gammalt. Svenska medborgare och övriga som reser in i landet och av olika skäl inte har testat sig innan avresan ska göra det samma dag som de anländer”, skriver myndigheten på sin hemsida.

Samtidigt skriver FHM att arbetspendlare ska undantas dessa rekommendationer under under förutsättning att de testas regelbundet – minst en gång per vecka.

Vad gäller övriga resenärer som ska ta sig in i landet skriver FHM vidare:

”Folkhälsomyndigheten kommer i sådana fall att rekommendera att alla resenärer stannar hemma och undviker kontakter i 7 dagar samt testar sig dag 5, utöver det test som gjordes max 48 timmar innan avresan till Sverige eller i anslutning till hemkomsten. Även resenärernas hushållskontakter kommer uppmanas att stanna hemma”.

STOCKHOLM 20201029 Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, under torsdagens myndighetsgemensamma pressträff om coronaläget. Foto: Anders Wiklund / TT / kod 10040

Vad tycker du om förslaget? Skriv gärna en kommentar och dela vidare.

Exit mobile version