Föräldrar lämnade tillbaka barn 1,5 år efter adoptionen – nu granskas kommunen

Liten flicka

Foto: Shutterstock & Pixabay

Föräldrarna ångrade sig och valde att lämna tillbaka barnet.

Den inblandade kommunen visade sig ha brister i sina rutiner.

Nu granskas kommunen av Inspektionen för vård och omsorg, enligt P4 Jönköping.

I våras kom rapporter om ett, minst sagt, speciellt fall i Jönköpings län. Det rörde ett svenskt par som valt att bli föräldrar till ett adoptivbarn – men sedan ångrat sig ett och ett halvt år senare.

Barnet, som nu är i förskoleåldern, adopterades alltså utomlands och följde med föräldrarna hem till Jönköpings län – för att ett och ett halvt år senare, lämnas tillbaka.

– Det här är väldigt udda, jag har inte varit med om något liknande och inte mina kollegor heller, sade då en socialsekreterare i kommunen till SVT

Enligt SVT sökte kommunen då råd och hjälp från Ivo – Inspektionen för vård och omsorg, för att få klarhet och vägledning i ärendet.

– Vi vet inte riktigt vad regelverket säger och hoppas få svar på det.

Samtidigt valde man från kommunens sida även att vända sig till Utrikesdepartementet, som då ska ha tagit beslutet att omhänderta barnet. 

Men eftersom barnet redan vid tidpunkten åter befann sig utomlands så var det oklart hur förloppet skulle gå till och vad Utrikesdepartementet faktiskt kunde göra i ärendet.

Genrebild. Foto: Pixabay

Brister i kommunens rutiner

I början av juni kom beskedet om att kommunen anmält sig själv enligt Lex Sarah.

Detta efter att kommunen konstaterat att det funnits brister i arbetet med adoptionen.

”Det finns tydliga steg att följa när utredningen görs och alla har inte följts”, sade då en tjänsteman på kommunen till P4 Jönköping.

Foto: Shutterstock

Ivo inleder granskning

P4 berättar att Ivo håller med om att arbetet varit bristfälligt men igår lämnade även Ivo beskedet om att de anser att kommunens ”nya” åtgärder även de är för svaga och inte kan garantera att något liknande aldrig händer igen. Vilket även TT skrivit om enligt Aftonbladet.

Därför kommer nu Ivo att fortsätta granska kommunen och rutinerna vid adoptioner.

Enligt P4 befinner sig barnet i sitt ursprungsland och det är fortfarande oklart varför föräldrarna valde att lämna tillbaka barnet.

Exit mobile version