Förra statsepidemiologens sylvassa känga – mot Sveriges coronastrategi: ”Hänsynslös”

Annika Linde, Sveriges förra statsepidemiolog, är i grunden inte kritisk till Sveriges coronastrategi i sig. Men säger i en intervju med Dagens nyheter att strategin är ”åldersdiskriminerande”.

Annika Linde, 72, som var Sveriges statsepidemiolog mellan 2005 och 2013 är kritisk till hur Sverige hanterat de äldres situation under pandemin.

Foto: Mats Andersson, TT/Pontus Lundahl/TT

Redan i våras uttryckte hon att hon hellre hade sett att Sverige stängde ned helt och hållet som i andra delar av Europa och pekar nu särskilt ut isoleringen av äldre som ett problem.

Isoleringen är en riskfaktor

I en intervju med Dagens nyheter berättar hon att det hade varit mer jämlikt om alla hade isolerats i stället för bara de äldre, som man har gjort i andra länder.

– Sveriges strategi har varit en form av åldersdiskriminering, även om den varit till för att skydda oss, säger hon till Dagens Nyheter.

Unga lyder inte FHM

Enligt Annika Linde är isoleringen en riskfaktor i sig för de äldre och menar att många som inte har fått komma ut är desperata just nu.

Annika Linde kallar unga personer som inte följer Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer för ”hänsynslösa”.

– Det hade varit en annan sak om unga lytt Folkhälsomyndighetens råd, men det finns väldigt många exempel på att de inte bryr sig, säger hon.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Exit mobile version