Förslaget: 25-årsgräns på cigaretter – vill göra landet helt rökfritt

Släcker cigarett, klubba

Foto: Shutterstock / TT

Storbritanninens regering vill införa en ny åldersgräns på cigaretter.

Från och med 2030 kan det bli förbjudet för personer under 25 år att köpa tobaksprodukten.

Målet är att göra landet helt rökfritt, rapporterar The Sun.

Att rökning påverkar vår hälsa negativt är vida känt.

Tobaksrökning ökar risken för flera sjukdomar som cancer, hjärt- och kärlsjukdom, diabetes och olika lungsjukdomar. Enligt SCB är rökning en av de största orsakerna till sjukdom och död.

I Sverige och i många andra länder pågår ett tobaksförebyggande arbete för att minska användningen av tobak. Bland annat är det ett krav på att cigarettpaket ska vara försedda med varningstext, direktreklam för tobak är förbjudet i Sverige och rökförbud har införts på många allmänna platser.

Allt fler länder antar ytterligare reformer för att förbättra folkhälsan och minska brukandet av tobak ytterligare.

Genrebild / Foto: Shutterstock

Flera länder vill stoppa rökning

Tidigare har vi rapporterat om att Danmark vill förbjuda alla födda efter 2010 att köpa tobaksprodukter.

– Det här skulle ta Danmark till en förstaplats i världen. Rökning är så farligt att det är nödvändigt att politikerna säkrar en framtid där ingen röker, sade Morten Grønbæck, chef för Statens institut för Folkesundhet, till danska tidningen Altinget.

Om förslaget går igenom blir Danmark ett av världens första länder att förbjuda tobaksprodukter.

Nya Zeeland var det första landet att införa ett livslångt tobaksförbud. Vid årsskiftet förväntas ett lagförslag antas som förbjuder unga födda efter 2008 att röka eller bruka andra tobaksprodukter.

Också Storbritannien vill anta nya reformer som ska leda till ett rökfritt land, detta rapporterar The Sun, enligt Aftonbladet.

Storbritannien vill höja åldersgränsen på cigaretter

Storbritanniens regering utreder frågan om att införa en ny åldersgräns för att köpa cigaretter. Om den nya lagen går igenom blir den nya åldersgränsen 25 år, och kan börja gälla redan 2030.

Lagändringen är en del av målet att göra Storbritannien rökfritt innan nästa decennium.

Enligt The Sun ökade antalet rökare under pandemin. I åldersgruppen 18 till 30-åringar steg antalet med 25%. 652 000 unga började röka under Storbritanniens första nedstängning.

Det finns det cirka sex miljoner rökare i Storbritannien, och rökning är en de vanligaste dödsorsakerna. 2019 dog 64 000 personer av orsaker kopplade till rökning.

Tycker du att Sverige borde göra likadant? Dela gärna med dig av din åsikt!

Exit mobile version