Förslaget – gratis idrottsutrustning till alla barn: ”Orimligt att köpa dyr utrustning för allt”

Ungdomsidrott

Foto: TT

Tanken på att barn ska kunna låna idrottsutrustning istället för att köpa varje gång de vill prova en sport var en idé som fick fäste hos Carina Haak från Karlstad. Idag har hennes dröm om ett “bibliotek” med idrottsprylar förverkligats, och finns på 107 platser runt om i Sverige. 

Många barn och ungdomar som vill utöva sport har inte möjlighet på grund av att deras föräldrar inte har råd. 

”Orimligt att köpa dyr utrustning för allt”

Diakonen Carina Haak har själv barn, och minns hur det var när de var yngre och ville prova på olika fritidsaktiviteter. Utrustning kostar pengar, och det gör även medlemskap i idrottsföreningar. 

– De kanske ville åka inlines en gång. Eller spela innebandy en gång. Jag tyckte att det var orimligt att köpa dyr utrustning för allt, säger Carina Haak till Aftonbladet

Fredrik Sandberg/TT

Gratis idrottsutrustning för barn

I en liten lokal i värmländska Deje startade Carina den ideella föreningen “Fritidsbanken”, som fungerar som ett bibliotek fullt med med sport- och fritidsprylar som barn kan låna. 

Fritidsbanken fungerar som så att vem som helst kan skänka sportutrustning de inte längre vill ha. Sedan kan barn och ungdomar komma dit för att låna det de behöver, precis som på ett bibliotek. 

– Jag gillar jämförelsen med bibliotek. När jag växte upp älskade jag bibliotek. Jag gick längs hyllorna och lät fingrarna spela mot bokryggarna. Jag visste att jag när som helst kunde hoppa in i ett äventyr med indianer eller Anne på Grönkulla. Det är likadant här. Man kan låna en fotboll och känna: ”Nu blir jag Zlatan”, säger hon.

Foto: Shutterstock

Vill inte att folk ska skämmas för att de inte har råd

Konceptet visade sig vara efterlängtat, och idag finns Fritidsbanken på 107 platser från norr till söder i landet. I lokalerna finns allt från hockeyutrustning, till golfklubbor och inlines. 

Men Fritidsbankens mål är inte enbart att ge fler barn möjlighet att prova på sporter. 

– Vi ville att Fritidsbanken skulle vara för alla och tryckte därför mycket på miljöaspekten. Om man måste låna saker för att man inte har råd är det skämmigt. Vi ville att man skulle kunna gå med rak rygg till oss, säger Carina Haak till Aftonbladet.

Vilket fint initiativ. Dela gärna om du tycker att fler borde anamma det här.

Exit mobile version