Förslaget: Mer pengar i plånboken för pensionärer – så mycket kan pensionen höjas

Foto: Shutterstock/ TT

Över en halv miljon pensionärer ska få 1 000 kronor mer i plånboken. Det är ett förslag från regeringen, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, rapporterar Aftonbladet.

Tidigare i höstas kom Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet överens om att höja pensionerna för Sveriges pensionärer.

Under en presskonferens på måndagen meddelade socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S), Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar och Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi att man kommer att lägga fram förslaget för riksdagen.

– Det sägs ofta att vi har världens bästa pensionssystem men faktumet är att det här systemet levererar för låga pensioner, säger Ardalan Shekarabi. 

– Det här blir ytterligare en reform i raden av många som för att göra pensionärernas liv bättre. 2022 kommer att bli pensionärernas år.

LÄS MER: Beskedet – så här mycket högre blir pensionen år 2022: ”Nästa år är pensionärernas år”

En miljon får mer pengar

De som under året kommer att omfattas av höjningen på 1 000 kronor är omkring en halv miljon pensionärer med en inkomstgrundad pension på upp till 11 846 kronor eller mindre. 

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar beskriver det som den största pensionsreformen i modern tid.

– En miljon pensionärer kommer få mer pengar i plånböckerna. En halv miljon får en tusenlappen extra i månaden. De är de som i dag har en allmän inkomstgrundad pension på upp till 11 846 kronor i månaden som får det i år. Nästa år är det de som har 12 000 kronor i månaden, säger Nooshi Dadgostar.

Genrebild. Foto: Shutterstock

Pengarna kommer vara skattefria och inte påverkas av bostadstillägget. Men för att förslaget över huvud taget ska bli verklighet behöver det först klubbas igenom av riksdagen. Pensionsgarantitillägget kan sedan börja betalas ut under augusti månad. 

Förslaget, som kommer kosta 9,4 miljarder kronor .

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.

Exit mobile version