Fullt på barn-IVA efter ökning av RS-viruset – nu slår vårdpersonalen larm: ”Håll de minsta hemma”

Hösten brukar innebära en ökad smittspridning av virus, i synnerhet bland barn. Men i år är vården ovanligt pressad då man sett en ökning av RS-viruset bland mindre barn. Nu slår Sveriges största barnsjukhus larm, då personalen på IVA är pressade.

– Det är ett väldigt tufft läge, säger Malin Ryd Rinder verksamhetschef för barnakutsjukvård Astrid Lindgrens barnsjukhus Karolinska till Expressen. 

En ökad smittspridning av RS-viruset bland mindre barn har slagit hårt mot två av landet största barnsjukhus. 

Foto: TT

En ovanlig press

Personal på Astrid Lindgrens barnsjukhus Karolinska vittnar om ovanligt många barn som kommer in och testar positivt för RS-viruset, och de väntas bli fler.

– Vi upplever en press som vi inte upplevt på många många år inom barnsjukvården. Det är helt fullbelagt med överbeläggningar hela veckan, säger Malin Ryd Rinder verksamhetschef för barnakutsjukvård Astrid Lindgrens barnsjukhus till Expressen.

Hon fortsätter:

– Senast i onsdagsmorse var barnintensiven helt full och då tror jag i princip alla barnintensivvårdsplatser i Sverige var upptagna.

Väntas bli värre

Vanligtvis brukar RS-viruset inte börja sin säsong förrän i januari, men redan nu ser man att virusspridningen har sin uppgång, och barnsjukhusens avdelningar för intensivvård är fullsatta. 

Både Sachsska Barnsjukhus i Stockholm och Astrid Lindgrens barnsjukhus vittnar om ovanligt många barn som insjuknat i viruset.

Enligt Malin Ryd, som är verksamhetschef för barnakutsjukvård Astrid Lindgrens barnsjukhus, så väntas intefektionstoppen vara två till tre veckor bort. Hon tror att en tuff period väntar vårdpersonalen.

Foto: TT

Vårdpersonalens uppmaning till föräldrar

Nu uppmanar vårdpersonal alla föräldrar att vidta försiktighetsåtgärder gällande sina småbarn. 

På Facebook skriver Christine Saverstam, vårdenhetschef på Sachsska Barnsjukhus i Stockholm, att hon tycker föräldrar ska hålla sina barn ”borta från offentliga miljöer.” 

”RS-säsongen har nu exploderat och vi på akutsjukhusen vårdar många svårt sjuka barn med andningsvårigheter. Genom att hålla era barn borta från offentliga miljöer och genom god handhygien förhindrar ner att era bebisar smittas.”.

Dela gärna uppmaningen vidare.

Exit mobile version