Här förbjuder kommunchefen anställda att ladda telefoner och annat på jobbet – vill få ner elkostnaderna

De rusande elpriserna får många att ta till drastiska åtgärder för att klara vintern ekonomiskt. Även på flera arbetsplatser pratar man om sparknep, men en kommunchef i danska staden Fredriksberg har tagit det hela till en nivå som skapar stora rubriker. Numera är det förbjudet för anställda att ladda sina mobiltelefoner på jobbet. En regel som även är tillämpbar i Sverige.

Det kom ett mail som fick flera anställda i danska staden Fredriksberg att höja på ögonbrynen. Att ladda sin mobiltelefon på jobbet är inte längre tillåtet, så vill man försäkra sig om att ha batteri kvar i slutet av arbetsdagen är det bäst att åka hemifrån fulladdad. 

Förbjudet att ladda mobilen på jobbet

Skälet till den nya, hårda regeln är de stigande elpriserna som väntas dra iväg ytterligare i takt med kylan. För att hålla kostnaderna nere har avdelningschefen på kommunen infört ett förbud mot alla ladda mobiltelefonerna på jobbet. Regeln gäller även elcyklar och elsparkcyklar. 

Foto: TT

Till den danska juridiktidningen K-News säger avdelningschefen att det går att likställa med att inte tanka sin bil vid kommunens dieseltankar för att dieselpriserna ökat. 

Som exempel förklarar han att det inte är okej att ta med hela familjens mobiltelefoner till jobbet för att ladda dem, detta rapporterar Göteborgs-Posten

Informationen skickades ut till alla anställda genom ett mail, vilket snabbt fick stor spridning. Nyheten uppmärksammades även i Nyhetsmorgon på TV4.

Foto: TV4

Enligt K-News säger advokaten att förbudet inte bryter mot någon lag.

– Kommunen har rätt till att gå ut och säga att man inte vill det. Det är ett ett mycket fyrkantigt sätt att kommunicera det på, och det kan bli väldigt hårt, speciellt när det gäller mobiltelefoner, säger han. 

Inte heller i Sverige bryter regeln mot någon lag, vilket gör att det enligt advokaten Jenny Söberg är tillämpbart på arbetsplatser även här. Det rapporterar GP. 

Handlar om sunt förnuft

I en kommentar till danska TV2 Lorry skriver kommundirektören i Fredriksberg att mejlet till anställda var “lite fyrkantigt” uttryckt. Han förtydligar också att han tror på anställdas sunda förnuft. 

Exit mobile version