Här gör polishästarna Balder och Diezel succé – sprider julstämning med tomteparad: ”Roligt att få bidra”

Tomteparaden är årligt inslag på julmarknaden i Brålanda. Och med polisens ryttare i täten gjorde årets show succé.

Ridande poliser befinner sig ofta på plats vid olika event som konserter, demonstrationer eller fotbollsmatcher och har samma uppgifter som andra poliser. Men i stället för att färdas i bilar, på en cykel eller motorcykel tar de sig fram med hjälp av hästen.

Men lika väl som de kan användas eskorter av korteger under statsbesök, högvakter, audienser och kungliga högtider.Jobbar de mitt i city eller letar försvunna personer.

Ja, precis som för alla poliser är ryttarnas jobb varierande men i helgen fick polishästarna Diezel och Balder en lite udda uppgift.

Under helgen gick nämligen den årliga julmarknaden i Brålanda av stapeln.

Julmarknaden brukar locka mängder av besökare med allt från fint hantverk till mat, fika och lotterier.

Tomteparad i Brålanda

Men det finns också ett årligt inslag på marknaden som gör den här marknaden lite extra speciell. Och det är en tomteparad.

I hela 69 år har tomteparaden tågat genom marknaden. Och i år var det polishästarna Diezel och Balder som tog täten.

De två gigantiska Shirehästarna är 12 respektive 13 år gamla och tog sig hela vägen från Göteborg för att leda tåget tillsammans med sina ryttare.

– De är helt fantastiska som polishästar! De är så stora och vänliga, älskar människor och att bli klappade, berättar en av polisryttarna i ett inlägg på Facebook.

Det är sjunde året i rad som polishästarna leder paraden. Ryttarna säger att det är en av de trevligaste upplevelserna i yrket.

Därför återvänder de gång på gång.

– Jag trodde nästan att jag kommit fel första gången jag var med. Men efterhand som gator och torg fylldes med glada julfirare kändes det som att flera tusen var på plats, säger en av ryttarna och tillägger:

– Vilken härlig uppslutning och vilken fin tradition! Alla vi möter brukar vara väldigt glada över att få se hästarna. I vanliga fall är det ju ont om uppdrag för oss i Brålanda. Det känns väldigt roligt att få bidra till den goda stämningen med våra underbara fyrbenta kollegor.

”Skötte sig exemplariskt”

Polisen Väst-rytteriet, delade med sig av händelsen på Facebook.

🎅🏽I lördags var det då dags för den årliga tomteparaden i Brålanda. Ett uppdrag som kräver två polishästar som kan skritta riktigt långsamt och med en jättetomte bakom sig! Här ser vi Balder och Diezel främst i paraden och de skötte sig exemplariskt. Tack Emma Johansson för filmen! ”, skriver polisen i inlägget.

Inlägget har fått över 1000 reaktioner och i kommentarsfältet imponeras människor över de duktiga hästarna.

”Åååh näää så fina!! Tomteluvor på sig! ”, skriver en person.

”Fantastiska hästar”, skriver en annan.

”Så fin parad ! superduktiga hästar, ryttare och deltagare i paraden”, skriver en tredje.

Underbart! Vilken stämning. Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Exit mobile version