Här nekas vårdpersonal semester under jul och nyår – trots sitt hårda slit under pandemin

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Vårdpersonal i Skövde kommun kommer inte beviljas någon semester under jul och nyår, rapporterar GT.

Vårdpersonal världen över har slitit dag ut och dag in för att rädda de allra sjukaste under pandemin. Inte minst i Sverige.

På grund av det ansträngda läget har personalen tvingats jobba extra långa pass och ibland haft så pass mycket att göra att de inte hunnit med varken lunchrast eller toalettbesök.

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Efter ett hektiskt år var det därför många som hoppades på att få några dagars vila under jul och nyårshelgen. Men i Skövde blir personalen utan ledighet i jul.

”Behöver ha hög kompetens”

Datumen 24-27 december, 31 december-3 januari och 6 januari kommer sektor vård och omsorg i Skövde kommun nämligen inte bevilja semester för vårdpersonal, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

– Vi har hög belastning i verksamheter som är till för de som är sköra och mest utsatta i det här läget som vi befinner oss i. För att klara det behöver vi ha hög kompetens i våra verksamheter. Våra vikarier fyller en viktig funktion och vi behöver dem också, men de kan inte alltid ersätta utbildade, erfarna medarbetare, säger Ann-Sofie Söderberg i pressmeddelandet.

Vårdpersonalen kommer i stället att få ta ledigt under ett senare tillfälle.

– Det kommer att finnas möjligheter att vara ledig efter den mest kritiska perioden över jul- och nyårshelgerna för de personer som kommer att bli berörda av det här. Vi ska se till att vår personal får tid att återhämta sig, även om det inte blir just precis när man hade önskat det från början, säger Sofia Myrman, HR-chef i Skövde kommun och tillägger:

– De personer som vi har ansvar för behöver oss mer än någonsin och det ansvaret måste vi ta.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Exit mobile version