Här ska utsatta få gratis tandvård – tack vare fina initiativet: ”Vill bidra med det vi kan”

Trots vikten av god tandhälsa drar sig många för att gå till tandläkaren på grund av de höga priserna. Att åtgärda ett problem i munnen kan gå loss på flera tusen kronor, vilket gör att många duckar en kontroll. För att hjälpa fler motverka tandproblem har tandvårdskedjan MyDentist valt att samarbeta med Sveriges Stadsmissioner. Nu ska människor som lever i utsatthet erbjudas gratis tandvård. 

Att gå till tandläkaren blir allt dyrare. 2019 skrev Newsner om pensionären Margit, som trots att hon jobbat sedan tonåren, inte har råd att gå till tandläkaren då pensionen inte räcker för att åtgärda hennes problem. 

Hon är inte ensam. God munhälsa kan vara kostsamt. Samtidigt kan tandproblem som inte åtgärdas på sikt leda till smärtor och sjukdomar. 

Gratis tandvård för 1 miljon

För att ge fler chans till god tandhälsa och mer pengar till annat har Sveriges Stadsmissioner gått ihop med tandvårdskedjan MyDentist.

Tillsammans har de valt att erbjuda människor som lever i utsatthet gratis tandvård, till ett värde av en miljon kronor per år. 

– Vi vill bidra med det vi kan, tandvård. Alla ska ha möjlighet till en frisk munhälsa och för de mest utsatta i samhället kan tandvård vara svårt att prioritera. Därför vill vi erbjuda den här gruppen av människor tandvård till ett värde av en miljon kronor per år. Det är vårt sätt att bidra till ett bättre samhälle och förhoppningsvis kunna sprida fler leenden i Sverige, säger Fredrik Wistrand vd och grundare av MyDentist enligt News Cision

Tandvård. Foto: JESSICA GOW / TT
Tandvård. Foto: JESSICA GOW / TT

Enligt tidningen VLT blir Västerås stad först ut att erbjuda gratis tandvård till personer som lever i ekonomisk utsatthet. Utöver Västerås kommer andra städer där MyDentist och Stadsmissionen finns att köra på samma upplägg. 

– Det här är en helt otroligt fin upplevelse och en chans man inte kan tacka nej till. Jag är så tacksam för att jag tillsammans med MyDentist får hjälpa människor som verkligen behöver tandvård. De patienter som kom till oss via Stadsmissionen hade alla stora vårdbehov och en av de patienter jag fick förmånen att hjälpa kommer behöva ett flertal besök hos oss innan han har tillbaka sin tuggförmåga och en god munhälsa. När vi är klara kommer han kunna le igen och slippa ha ont och det känns fantastiskt bra – det är kul när man kan ge tillbaka, säger Samy Mebdi, tandläkare på MyDentist i Västerås enligt News Cision. 

MyDentist är en expanderande tandvårdskedja som idag har elva mottagningar i Sverige. Tillsammans med Stadsmissionen kommer de att erbjuda gratis tandvård för utsatta till ett värde av en miljon kronor per år. 

Det här initiativet förtjänar att uppmärksammas och hyllas. Dela gärna om du vill hylla det du med.

Exit mobile version