Hårda slaget mot landsbygden – 500 bensinmackar riskerar att försvinna: ”Katastrof”

Bensinmack

Foto: Shutterstock

Läget är kritiskt för många bensinmackar runt om i landet.

Försvinner mackarna skulle många människor drabbas hårt – inte minst på landsbygden.

– Vi är knutpunkter i byar som man inte verkar bry sig om, säger Magnus Westin, till Sydsvenskan enligt Aftonbladet.

Här i Sverige finns det omkring 3 500 bensinmackar utplacerade över hela vårt avlånga land och för många ger stationerna mer än bara möjligheten till att fylla på bilen med bensin.

De bemannade bensinmackarna kan ge turisterna möjligheten att köpa en matbit, gå på toa eller fråga om vägen.

För många av de som bor på glesbygden kan den närmsta bensinmacken vara räddningen på flera sätt – när butikerna stängt eller man behöver komma över något snabbt.

Foto: Shutterstock

500 bensinmackar kan försvinna

Men enligt Sysvenskan riskerar nu omkring 500 bensinmackar att försvinna, vilket även Aftonbladet skrivit om.

– Det här är närmast en katastrof. Många hybridlösningar i små orter är det sista servicecentret med exempelvis posttjänster, kompletteringshandel och turistbyrå, säger Robert Dimmlich, vd för branschorganisationen Svensk bensinhandel, till Sydsvenskan enligt Aftonbladet.

Macken i Dösjebro utanför Kävlinge drivs av paret Magnus och Sofia Westin. När Sydsvenskan gör ett besök hos macken berättar paret att de ”famlar i mörker” och är helt beroende av politiska beslut. De poängterar även stationernas betydelse.

– Vi är knutpunkter i byar som man inte verkar bry sig om trots allt prat om värnandet av en levande landsbygd, säger Magnus Westin till tidningen enligt Aftonbladet.

Foto: Shutterstock

Bensinmackar riskerar konkurs

Anledningen till att så många mackar kan försvinna är att de riskerar att gå i konkurs och de hårda miljökraven samt den dåliga lönsamheten ska vara några av de bakomliggande faktorerna.

Aftonbladet rapporterar även om en deadline nästa år. Den 30 juni 2022 måste nämligen alla landets bensinstationer ha genomgått en kostsam uppgradering av rostskyddet på alla cisterner och rörledningar. 

Något som kanske riskerar bli droppen som får bägaren att rinna över för många bensinmackar.

– Vår inventering visar att uppåt 1 000 av landets drivmedelsanläggningar ännu inte har genomfört uppgraderingen, säger Robert Dimmlich till Sydsvenskan enligt Aftonbladet.

Vad känner ni när ni läser detta? Lämna gärna en kommentar på Facebook!

Exit mobile version