Historiska beslutet – Globen byter namn till Avicii Arena: ”Hade betytt mycket för Tim”

Globen, Avicii

Foto: Wikimedia commons

När svenska världsstjärnan och musikexporten Tim “Avicii” Bergling tragiskt gick bort 2018 var hela landet i sorg. Sedan dess har mycket gjorts för att hedra artistens minne, och nu har ett historiskt beslut tagits, som innebär ett namnbyte av landmärket “Globen” i Stockholm.

– Jag tror att det hade betytt mycket för Tim att det här landmärket kallas Avicii Arena, säger Tim ”Avicii” Berglings pappa, Klas Bergling till Expressen.

Den 20 april 2018 nåddes världen av chockbeskedet att 28-årige Tim Bergling var död

Tim Bergling började sin musikbana redan som ung tonåring hemma på pojkrummet i Stockholm där han mixade musik. 2011 kom genombrottet med låten “Levels”, som blev en internationell hit och som fortfarande spelas frekvent på klubbar världen över. När låten kom var Tim knappt 22 år gammal.

Tim, som gjort sig känd under artistnamnet Avicii, har en lång lista av hits, bland annat “Wake me up”, “Without You” och “Addicted to you”. Han är även känd för sina spektakulära spelningar och ett tätt packat spelschema. 

Globen byter namn till Avicii Arena

Efter sonens död startade föräldrarna Tim Bergling Foundation i hans namn, som arbetar för att motverka självmord och psykisk ohälsa.

Den 5 december 2019 hölls en hyllningskonsert på Friends arena i Stockholm. Enligt SVT kom Klas Bergling och Tim Bergling Foundation i kontakt med bolaget Live Nation, som driver Ericsson Globe.

Efter det såddes ett frö, och nu står det klart att Globen byter namn. 

Foto: Wikimedia Commons

För pappa Klas Bergling är namnbytet hedrade och något sonen hade uppskattat. Sedan 2012 är Globen för honom starkt associerat med Tim, då han hade två utsålda spelningar där. På båda var pappa Tim på plats. 

– Jag blir lite rörd när jag tänker på det. Han satt där ensam, längst in och laddade inför föreställningen och då kände jag ”Åh lille Tim” och sen stod han där uppe och då blev han stora Tim, det var fantastiskt, berättar Klas Bergling för SVT.

Aviciis pappas ord

Landmärket “Globen”, som fram till idag gått under namnet “Ericsson Globe”, kommer numera att heta “Avicii Arena”.

– Han hade sagt ”ascoolt”, det är ett uttryck som inte jag använder, men han hade sagt det, säger Klas Bergling till SVT.

Exit mobile version