Hotfull elev drog plötsligt kniv i skolan – då gjorde modiga läraren Linda det enda rätta: ”En självklarhet”

När läraren Linda Edin fick höra att det befann sig en knivbeväpnad elev på skolan tvekade hon inte en sekund på att agera.

Nu hyllas Linda som hjälte för sin modiga insats.

Det var som vilken dag som helst på Jämjö Kunskapscentrum när läraren Linda Edin plötsligt fick höra rykten om att en knivbeväpnad elev befann sig på skolan.

Tillsammans med två andra lärare på skolan försökte Linda leta upp eleven och det snabbt.

Vi fick höra att han var inlåst på en toalett, så vi gick dit och knackade på då en var låst, berättar Linda för Newsner.

Men i samma veva hörde de andra elever ropa att den knivbeväpnade eleven nu rört sig till en annan plats.

I en korridor drog eleven fram kniven mot två jämnåriga flickor och tryckte den mot dem.

När jag kommer fram så ser jag honom stå med kniven i handen och hota de andra eleverna.

”Puttade bort honom”

Det var en hetsig stämning på platsen och eleverna skrek åt varandra. Men Linda försökte hålla ihop och gick fram och ställde sig framför de hotade eleverna.

Jag bad honom lägga ned kniven men han lyssnade inte. I stället blev han arg och frustrerad och började hugga med kniven i luften och säger ”Tror du inte jag skulle våga”, berättar Linda.

Hon inser att det här är allvar och bestämmer sig för att hon måste få bort kniven.

Jag puttade bort honom helt enkelt och då valde han att avvika från platsen men jag följer efter honom och säger att han ska med till expeditionen. Men han blir inte långvarig utan sticker därifrån, säger Linda.

När den knivbeväpnade eleven försvann bestämde sig skolpersonalen för att göra en inringning där alla elever låstes in i klassrummen tills dess att polisen var på plats.

Efter ett tag kom polisen och jagade ikapp honom, sedan fick han föras iväg med handfängsel, förklarar Linda.

Modiga läraren Linda hyllas som hjälte

Linda hann inte tänka så mycket under själva händelsen, det är inte förrän nu efteråt som hon funderat över vad hennes ingripande skulle kunnat få för konsekvenser.

Det är först nu man tänkt tanken att han lika gärna kunde ha huggit mig. Men jag har fått bra hjälp av företagshälsan och pratat om det, säger Linda och tillägger:

Jag försöker se det positiva i det. Det jag gjorde visar att det verkligen finns vuxna i skolans värld som bryr sig och jag ville bara skydda mina elever, säger hon.

Efter händelsen har hon hyllats som hjälte. Men Linda tycker att det är en felaktig beskrivning.

För mig känns det som en självklarhet att ingripa. Jag är en vuxen på skolan och ska finnas där för eleverna. Samtidigt är det såklart roligt att det uppmärksammas, säger Linda till Newsner och tillägger:

Eleverna ska veta att det finns någon på skolan som bryr sig. Jag tycker även att föräldrar ska veta att det finns vuxna på skolan som ingriper när det händer något.

Linda Edin
Foto: Pontus Lundahl/TT

Åtalad för grovt olaga hot

Enligt SVT Blekinge, som var först att rapportera om händelsen, står en 15-årig pojke åtalad för grovt olaga hot mot de två flickorna.

Han nekar till brott och menar att han bara skulle visa dem kniven, som han hade med till skolan i självförsvarssyfte.

Exit mobile version