Hurra! Lars Lerin vinner fint pris – här är orden om hans konst som träffar rakt i hjärtat

Foto: Instagram / Christine Olsson / TT

Lars Lerin tilldelas en prestigefylld utmärkelse.
Den värmländske konstnären och tv-profilen får ta emot Sokratespriset 2018.

Han har varit julvärd i SVT och haft flera egna omtyckta programserier i kanalen.

Men Lars Lerin, 67, från Munkfors i Värmland är som bekant först och främst konstnär. Nu har han återigen prisats för sin unika förmåga med penseln.

Lars Lerin prisas – orden efter utmärkelsen

Nu får Lars Lerin ta emot ett prestigefyllt pris: Sokratespriset 2018.

STOCKHOLM 20190611 Konstnären Lars Lerin och hans make Manoel ”Junior” Marques anländer till Polarpriset 2019 som delas ut på Grand Hôtel i Stockholm på tisdagen. Foto: Christine Olsson / TT

Så här står det i juryns motivering:

”Med pensel och penna skildrar Lars Lerin det stora som sker i människors vardagsliv. Nära, så att andetag kan förnimmas, låter han betraktaren möta män, kvinnor och barn – i arbete, i hem, på färd eller på flykt. Stora akvarellmålningar och blygsamma teckningar för oss till bondgårdar, bruksorter, fiskarbyar, storstäder och flyktingläge.”

”Det är Lerins hemlandskap Värmland, både förr och nu, Lofotens melankoliska vintermörker och torra ökenområden i Mellersta Östern. Det är höskörd med räfsor och hässjor, industriarbete, möten i folkrörelser och vardagsnära vyer från städer och byar i andra världsdelar. Det är flagnade ödehus, tomma gärden och förtröstansfull växt i hagar och skogar.”

Lars Lerin är en av Sveriges mest folkkära bildkonstnärer och en av Nordens främsta akvarellmålare. Med sina konstverk, sina fler än femtio böcker och konsthallen Sandgrund i Karlstad gör han en unik folkbildande gärning.

Lars Lerins känsliga tolkningar av människor och miljöer förmedlar både kunskap och existentiella frågor om vad som verkligen är viktigt. Genom samverkan i konstnärligt arbete ger han också människor med funktionsvariation ett rikare liv.

Det är Studieförbundet Vuxenskolan som delar ut priset varannat år, och prissumman är på 50 000 kronor. Bland tidigare vinnare märks bland andra KG Hammar, tidigare ärkebiskop, och Kerstin Ekman, författare.

Stort grattis säger vi till Lars Lerin!

Dela gärna vidare artikeln om du tycker han förtjänar detta!

Exit mobile version