Ica gör jättevinst på över 900 miljoner kronor – mitt i prisrallyt på maten

Ica går bra.
Riktigt bra.
Matjätten redovisar nu en vinst på över 900 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2023, rapporterar Sveriges Radios Ekot.
Nu utlovas en satsning för prissänkningar – men inga garantier kan ges.

Matpriserna har stigit mer än inflationen de senaste åren.

Enligt Statistiska centralbyrån, SCB, var prisökningen på mat i Sverige 18,6 procent mellan december 2021 och december 2022.

Artikeln fortsätter under bilden.

Ica. Foto: Shutterstock

Ökningen fortsatte sedan under 2023, men inte i lika hög utsträckning.

– Priserna på livsmedel var 5,5 procent högre i december 2023 än i december 2022, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB i ett uttalande.

Ica redovisar storvinst – satsar miljard på att stoppa prisökning

Samtidigt redovisar nu Ica en stor vinst för fjärde kvartalet 2023: totalt före skatt blev vinsten 931 miljoner kronor. Det innebär också en ökning med flera hundra miljoner kronor mer jämfört med samma period 2022, enligt Sveriges Radio.

Nu flaggar Ica för att man ska satsa en miljard kronor för att stå emot ytterligare prisökningar.

– Det är fortfarande ett tufft ekonomiskt läge och osäkert i Europa. Men vi ser positivt nog att matprisinflationen är på väg ner. Vi kommer att göra allt för att mota prisökningar. Vi gör en stor prisinvestering på en miljard kronor nu i början av 2024, säger Icas vd Nina Jönsson till Sveriges Radio.

Artikeln fortsätter under bilden.

STOCKHOLM 20231018 Nina Jönsson, vd för Ica Gruppen, Årets Ruter Dam 2023. En hedersutmärkelse som tilldelas den kvinna som har befordrats till den mest inflytelserika chefspositionen inom svenskt näringsliv under det gångna året. Foto: Christine Olsson / TT

Samtidigt vågar hon inte utfärda några garantier för att priserna ska sänkas ute i landet.

– Nej, på grund av att våra butiker driver sina egna företag och de konkurrerar med varandra så de sätter sina priser själva, säger hon till Sveriges Radio.

Samtidigt uppger Ica-vd:n för SVT att kunderna ”absolut” kommer märka skillnader i pris.

– Nu gör vi en miljardsatsning och sänker priserna till våra butiker. Då kan våra butiker sänka priset till konsument. Det gäller främst vardagsvaror som kunderna ofta köper, säger hon till SVT.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar.

VÄSTERÅS 20220916 Matvarukorg och kassakvitto. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Exit mobile version