Ikeas nya mål: Vill dra ner på kött, satsar hälften vegetariskt – ”Borde vara en del av människors vardagsliv”

Ikea vill att hälften av maten som säljs på varuhusen ska vara vegetarisk.

– Hållbara val borde inte vara en lyx för ett fåtal. Det borde vara en del av människors vardagsliv, säger Lena Pripp-Kovac, internationell hållbarhetschef på Ikea.

Blågula Ikea satsar grönt.

Nu väljer möbeljätten att sätta upp en ny målsättning vad gäller matförsäljningen på varuhusen runtom i världen. Bland storsäljare här hemma hittar vi bland annat köttbullar med brunsås och potatis.

OSLO 20130225. Ikeas köttbullar. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix / TT

Men får man tro företagets nya inriktning bör andelen av just denna klassiker av totala matförsäljningen minska framöver.

I stället hoppas nu möbeljätten att andelen vegetariskt ska öka. Nu vill Ikea att hälften av all mat som säljs av varuhuset ska vara vegetarisk till år 2025.

– Ikea vill göra hälsosamma och hållbara val till de mest åtråvärda, genom att till exempel demonstrera att växtbaserad mat kan vara riktigt utsökt, säger Lena Pripp-Kovac, internationell hållbarhetschef på Ikea, i ett pressmeddelande.

Även bland den förpackade maten som säljs ska det märkas att Ikea nu går en inriktning mot hållbarhet. Hela 80 procent av den förpackade maten ska vara vegetarisk på Ikea till 2025.

– Hållbara val borde inte vara en lyx för ett fåtal. Det borde vara en del av människors vardagsliv.

STOCKHOLM 20201005 IKEA i Kungens kurva i södra Stockholm. Foto: Janerik Henriksson / TT

DELA

Exit mobile version