Jeanettes varma gest till ensamma äldre – struntar i eget firande för att dela ut gratis mat på julafton

Jeanette Höglund

Foto: Vid Din SIda

Medan många väntar på julafton hela året så finns det de som bävar inför årets mest ensamma dag. För de som inte har några anhöriga att fira med, eller pengar att köpa julklappar och mat för, så kan helgen kännas otroligt lång. Ännu värre är det för de som knappt har råd med tak över huvudet. 

Eldsjälen Jeanette Högberg är känd för att sätta guldkant på fattigpensionärernas vardag, alltid med hjälp av ideella krafter. I år har hon valt att jobba hela julafton, för att skänka glädje till ensamma äldre.

Foto: Facebook/Vid Din Sida

Det är inte första året som Vid Din Sida ordnar “julkassar” fyllda med mat till ensamma och fattiga pensionärer. Tack vare donationer i form av mat och pengar kan de fylla kassar med julens godsaker och lämna hemma hos de pensionärer som nominerats via organisationen. 

– Vi ser till att ha volontärer som kör ut de här matkassarna över hela Sverige, inte bara i Stockholm. Så det spelar ingen roll var personen i fråga bor, säger Jeanette Höglund till Newsner. 

En julkasse kan innehålla allt från prinskorvar till lax och ischoklad, allt som hör hemma på julbordet, men som många inte haft råd att unna sig på flera år.

– Förra året såg man hur det bara lyste i deras ögon när maten lämnades över. De blir liksom tacksamma för en kram. De begär ingenting och blir så förvånade över att någon tänkt på dem, säger Jeanette Höglund till Newsner. 

”Det är mycket ångest”

Ensamheten som får många äldre att må dåligt är något som bekymrar Jeanette. Men många har det ännu värre. 

– De ska slippa sitta på en jäkla centralstation på julafton. Man märker att det är mycket ångest. Många förknippar julen med barn och barnbarn som de inte har kontakt med, idag. De skäms och vill inte berätta, säger Jeanette till Newsner. 

I år är första året som Jeanette kommer att tillbringa sin julafton med att jobba på “Gården”, som ligger i södra Stockholm. 

Dit kommer äldre människor som inte har någonstans att ta vägen eller bara söker värme eller sällskap.

– Jag och Liv ska vara kvar och jobba på gården på själva julafton. Vi ska se till att julen blir fantastisk för många i år, säger Jeanette Höglund till Newsner. 

– De väljer inte ensamheten själva, tillägger hon.

Jeanettes uppmaning till svenskarna

Till andra eldsjälar som vill göra skillnad för ensamma äldre har Jeanette en uppmaning: 

– Jag brukar säga till dem såhär: När man bor i en fastighet med många grannar,

knacka på hos grannen som du vet är äldre, och fråga om de vill ha mat. Det är så mycket på julen. Knacka på och fråga om de vill ha. Det handlar bara om att ge ett leende ibland. Med enkla medel går det att göra så så stor skillnad, säger Jeanette till Newsner.

Exit mobile version