Jurist lurade äldre och demenssjuka på miljonbelopp – tvingade till sig bostäder och gåvor

Händer-käpp, polisarm

Foto: Shutterstock/TT

Malmöjuristen förmådde äldre och demenssjuka klienter att skriva på gåvobrev till honom och lurade till sig både bostäder och miljonbelopp.

Nu åtalas 56-åringen för ett stort antal bedrägerier.

SVT Nyheter Skåne, som granskat juristens bedrägerier, avslöjade att mannen tagit betalt för tjänster han aldrig levererat. Istället ska han ha tillförskansat sig stora tillgångar genom att lura sina klienter.

Totalt 17 målsäganden samt två dödsbon har enligt åklagarmyndigheten blivit lurade på tillgångar under åren 2014-2022. Mannen greps efter ett tillslag mot hans bostad i Malmö förra våren, och har suttit häktad sedan dess.

Bedrägerierna har även genomförts genom att juristens offer fått ta emot reklamblad om kostnadsfri juridisk konsultation i sina brevlådor – sedan har de förmåtts att betala i förskott för att få hjälp med sina ärenden. När betalningen kommit mannen till handa har juristen gått under jorden. Andra har även lurats att skriva på gåvobrev rörande både pengar och bostäder med juristen själv som mottagare.

”Många av dem han har bedragit är dessutom äldre och därmed sårbara människor, vilket är ytterligare en komponent som gör att jag anser att gärningarna ska bedömas som grova”, säger Annika Lindahl, förundersökningsledare och kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Malmö i ett pressutskick.

Så här får det bara inte gå till!

Läs mer:

Exit mobile version