Kaféägarna väljer att gå mot strömmen – återinförde kontantbetalning: ”En självklarhet”

Kristofer Godevski

Foto: Privat

Vi går mer och mer mot ett kontantlöst samhälle. Men det finns verksamheter som väljer att gå mot strömmen.

För Kristofer Godevski, som driver kafé tillsammans med sin fru, är det en självklarhet att kunderna ska kunna betala kontant.

Majoriteten av svenskarna vill behålla kontanter som giltigt betalmedel. Dock är det få som nyttjar dem. Enligt SVT var det i juni i år endast 1,5 procent av alla cirkulerande pengar som utgjorde av kontanter. För 20 år sedan var den siffran 10,7 procent.

LÄS MER: Stor del av svenskarna vill kunna betala med kontanter – men få nyttjar dem

I dag finns ingen lag som säger att man som betalningsmottagare måste ta emot kontanter – med undantag för apotek som säljer receptbelagda mediciner. Man ska också kunna betala skatt kontant.

Allt färre verksamheter, i synnerhet inom restaurangnäringen, väljer att hantera kontantbetalningar. Men det finns de som väljer att trotsa trenden.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Foto: Fredrik Sandberg / TT / kod 10080

De värnar om rätten till kontantbetalning

Kristofer Godevski driver tillsammans med sin fru kaféet ”Två systrar på norr” som ligger i Helsingborg.

Tillsammans med några andra köpte de kaféet för bara ett par månader sedan. Redan innan de tog över hade de bestämt sig – de skulle återinföra kontantbetalning efter att kaféet tidigare endast godkänt betalning med kort.

– Det är egentligen mycket enkelt, vi måste kunna tillåta alla att handla, säger Kristofer Godevski till Newsner.

För honom är det en självklarhet att folk ska kunna handla i deras kafé även om man föredrar att betala kontant.

– Det är ett lagligt betalningsmedel och att begränsa människor i deras valfrihet är ingenting jag står bakom. Det är en självklarhet, säger Kristofer Godevski.

Artikeln fortsätter efter bilden.

Blev uppmärksammade efter reportaget

Kristofer uppskattar att andelen av alla betalningar som utgörs av kontanter uppgår till omkring 5 till 10 procent. Efter att SVT uppmärksammade deras gärning i ett reportage så kom det fler som valde att slanta upp papperspengarna.

– Efter inslaget i SVT så var vi under helgen uppe i 25 procent kontantbetalningar. Många kom dit för att stödja oss, säger Kristofer och fortsätter:

– Det är klart att det är roligt. Vi hade aldrig förväntat oss den typen av uppmärksamhet.

Efter att de på allvar lyft frågan kring kontanternas självklara roll som betalmedel så har de mötts av oerhört mycket positiv respons från de som sett SVT:s inslag. Det är tydligt att det är en fråga som engagerar.

Kristofer Godevski driver kaféet ”Två systrar på norr” tillsammans med sin fru. Foto: Privat

Kräver bättre lösningar

Men att som småföretagare hantera kontanter är ingen dans på rosor. Det är mer tidskrävande och kräver mer administration. Att bankernas service för att underlätta kontanthantering är under all kritik hjälper inte heller.

– Sättet att sätta in pengar på fungerar inte alltid och det kostar skjortan att göra det. Det är de här signalerna som bankerna sänder ut om att vi ska vara ett kontantfritt samhälle, och det är så tydligt att de gör det, säger Kristofer Godevski och fortsätter:

– Gör det enklare, gör det billigare och gör det mer tillgängligt.

Vill att politikerna ska driva frågan hårdare

Kristofer önskar att frågan ska tas på större allvar.

– Framför allt så önskar jag att det här tas upp på regeringsnivå. Det krävs att våra politiker skapar påtryckningar på bankerna.

Men trots att det i dag innebär mer arbete och merkostnader att hantera kontanter så bedömer Kristofer att det ändå är lönsamt.

– Det är lönsamt på grund av att vi erbjuder våra kunder en service, vilket skapar förtroende för oss som verksamhet och glädje bland våra kunder. Man får inte heller glömma att det inte är helt kostnadsfritt att ta emot en kortbetalning eller en Swish-betalning heller.

Önskar ni att fler verksamheter tar efter er och fortsätter att godkänna kontantbetalningar?

– Att folk inte redan har gjort det är mest förvånande tycker jag. Det finns en känsla inom mig som säger att ingen ska behöva vara rädd för det här. Det här är något som genererar fler kunder och skapar mycket större kundnöjdhet, säger Kristofer Godevski till Newsner.

Heja er och ert kafé! Så himla bra att ni går mot strömmen och satsar på kontantbetalningar istället för tvärtom!

Vad tänker du om kaféägarnas initiativ? Skriv gärna en kommentar på Facebook!

Exit mobile version