”Kajsa Kavat” lämnade rampljuset och försvann – så ser barnstjärnan ut i dag, 32 år senare

Kajsa Kavat

Foto: Privat

Det är något alldeles speciellt med Astrid Lindgrens berättelser.

Alla hennes historier om olika livsöden etsar sig fast i ett barns hjärta och följer med livet ut. Karaktärerna likaså.

I dag är filmatiseringarna av Astrids berättelser svenska klassiker och få glömmer de miljöer och karaktärer som målats upp för oss.

En av alla dessa klassiker är ”Kajsa Kavat”, där skådespelaren Mathilda Lindgren var med.

Mathilda var bara fyra och ett halvt år när hon fick huvudrollen i filmen Kajsa Kavat. Nu har hon vuxit upp och det här gör hon i dag.

Berättelsen om lilla Kajsa Kavat är verkligen en klass för sig. Det är en historia om en liten flicka som blev lämnad utanför sin mormor i en korg när hon bara var tre månader gammal. Det var ingen annan som ville ta hand om henne.

Hos mormorn blev Kajsa kvar och i ett hus i den fattigaste delen av stan växte Kajsa upp till en flitig liten flicka. Mormorn såg direkt att Kajsa var en kavat liten flicka och tänkte att det därför var bra att kalla henne det med en gång.

Och det höll i sig. När mormorn bröt benet lagom till jul blev det panik i det lilla huset. För vem ska skulle koka julskinkan och köpa julklapparna och göra julfint i huset nu? Jo, det skulle Kajsa göra.

Ja, det var ju inte för intet som hon kallades just Kajsa Kavat.

Foto: Privat

Filmen om Kajsa Kavat är baserad på en novell vid samma namn och är en av tio kortfilmer som baseras på Astrid Lindgrens noveller ur de tre samlingarna Nils Karlsson-Pyssling, Kajsa Kavat och Sunnanäng som kom ut 1988-1990.

Hon fick rollen som Kajsa Kavat

Och den som hade huvudrollen i filmen var Mathilda Lindgren. Hon var endast fyra och ett halvt år när hon blev erbjuden rollen. Trots det hade hon länge vetat att hon ville bli skådespelare.

– Mina föräldrar såg annonsen i Dagens Nyheter att de sökte en flicka som var mellan 7-11 år. Och eftersom jag verkligen ville bli filmstjärna tänkte de att jag skulle bli nöjd om jag fick göra audition i alla fall. Men alla blev helt begeistrade över mig, säger hon till Newsner.

Foto: Privat

Men enligt Mathilda var SVT:s styrelse inte lika lugna.

– De var ju livrädda över att jag var så ung. Men de valde att satsa och jag fick rollen, säger hon.

Mathilda blev överlycklig när hon fick rollen och hennes pappa brukar påminna henne om hur hon reagerade.

– Det var någon gång när vi satt i bilen på väg till första inspelningdagen eller något och jag satt i baksätet och sträckte armarna mot taket och sa ”Äntligen har jag ett jobb”, berättar hon och skrattar.

Hela filmteamet lyssnade

Mathilda var verkligen stolt över sitt arbete. Hon var flitig som Kajsa Kavat och skötte sig exemplariskt under inspelningen. Trots att hon bara var fyra år var det bara en gång som hon fick avbryta inspelningen.

– Det var en stor inspelningsdag på torget med en massa statister och jag var så trött. Till slut sa jag bara att jag inte vill spela in mer. Jag ville hem och leka med min syster. Och alla lyssnade på det. Så jag gick hem och lekte med Amanda och kom tillbaka dagen efter, säger hon och tillägger:

– Wow, jag hade verkligen sådan självrespekt på den tiden. Jag vill verkligen tillbaka till den versionen av mig själv. Jag hade så roligt. Jag var sprudlande och mitt intryck var att alla andra också hade en rolig tid.

Nominerad till utländska priser

Mathilda berättar att filmen om Kajsa Kavat var nominerad till flera utländska priser och att hon fick vykort från regissören Daniel Bergman när teamet var i Chicago.

Foto: Privat

Efter tiden som Kajsa blev Mathilda erbjuden ett flertalet roller som hennes föräldrar tackade nej till.

– Det är jag glad över i dag. Det var en del roller som var ganska utlämnande för ett barn och det hade jag kanske inte förstått då, säger hon.

Däremot var hon med som statist i ”Sunes Jul” och i filmen ”Majken”. Och när hon blev lite äldre sökte hon till Fucking Åmål.

– Men jag hade för små bröst. Jag var inte tillräckligt mycket tonåring då, säger hon och skrattar.

Minns tiden som Kajsa Kavat

Mathilda minns tillbaka på tiden som barnskådis med bara kärlek och även om hon vet med sig att flera barnskådisar tagit illa vid sig av kändisskapet har hon bara positiva erfarenheter.

– Jag vet såklart inte hur det har varit för andra. Men jag hade sådan otroligt stark egen intention om det här. Jag visste ju när jag var jätteliten att jag ville bli skådis och mina föräldrar lyssnade på mig, säger hon och tillägger:

– Det är samma när det kommer till själva filmen. Alla lyssnade på mig och det var på mina villkor.

Foto: Privat

Mathilda blir rörd när hon tänker på hur mycket historien om Kajsa Kavat och Astrid Lindgren har betytt för henne.

– Jag tycker verkligen att det är en fantastisk berättelse som påminner om vår kraft att klara av vad vi vill och det vi behöver oavsett ålder och förutsättningar. Jag har alltid inspirerats av Astrid och Kajsas budskap ”Jag kan allt”. Det har verkligen följt mig. Och jag behövde inte spela så mycket som barn, jag satt ihop bra med rollen som Kajsa, säger hon.

Astrid inspirerades av kvinnor

För några år sedan gjorde SVT en dokumentär om Astrid Lindgrens liv där Mathilda blev intervjuad. Då fick hon höra hur Astrid Lindgren fått inspirationen till Kajsa Kavat.

– Jag visste inte det innan. Men då fick jag höra att Astrid Lindgren blivit inspirerad utav en av Sveriges första kvinnliga entreprenörer. Tydligen var det kvinnan som utvecklade Polkagrisen, berättar Mathilda och fortsätter:

– Kvinnan hade flera barn och när hennes man dog hade hon svårt att få ihop ekonomin. Dessutom var hennes yngsta barn svårt sjuk. Kvinnan ska då ha utvecklat polkagrisen som en slags hostmedicin och som hon sedan kom att sälja hos apoteket. På så vis kunde familjen få ihop ekonomin och överleva helt enkelt.

”Läs Astrid Lindgren”

I dag är Mathilda utbildad Fredsforskare och har precis gått en utbildning i Dokumentärfilm. Efter två år i Sollefteå är hon tillbaka på hemmaplan i Stockholm igen.

Foto: Linnéa Tammerås

I framtiden hoppas hon kunna koppla ihop sitt arbete som Fredsforskare med filmen och på så sätt skapa en gemenskap. Men till dess har hon bara ett budskap till alla där ute och det är att läsa Astrid Lindgrens böcker.

– Det är viktigt att vi skapar efter det vi längtar efter och det vi knappt vågar. Vi måste ta vara på vår förmåga att drömma och fantisera. Ge oss tid att bara vara. Kanske läsa Kajsa Kavat eller någon annan av Astrid Lindgrens böcker. Låta fantasin flöda helt enkelt, säger Mathilda Lindgren till Newsner.

Vi ser fram emot att se mer av Mathilda i framtiden.

Och visst är hon lik sig? Dela gärna vidare om du håller med.

Exit mobile version