Klart – Reine Brynolfsson läser årets Nyårsklocka: ”Glad och hedrad”

reine brynolfsson, nyårsklockan

Foto: TT

Ring, klocka, ring.

Nu är det klart – Reine Brynolfsson läser Nyårsklockan i årets nyårsfirande på Skansen.

Ända sedan 1895 har Alfred Tennysons dikt Nyårsklockan lästs under högtidliga former vid Skansens nyårsfirande.

Allra flest gånger har Anders de Wahl varit uppläsare. Även skådespelaren Jan Malmsjö tog i många år hand om det prestigefulla uppdraget.

De senaste åren har det dock varit olika uppläsare som fått äran att läsa dikten varje år. Nu står det klart att uppdraget i år går till Reine Brynolfsson, 68, som därmed får ta sig an de bevingade orden.

Foto: Christine Olsson / TT

Reine Brynolfsson läser Nyårsklockan

Reine Brynolfsson är bland annat känd från filmer som ”Blackjack”, ”Änglagård” och ”Sprängaren”. Han är även aktuell i SVT:s juldrama ”En kunglig affär” om den hemliga relationen mellan källarmästaren Kurt Haijby och Sveriges kung Gustaf V.

Själv är skådespelaren glad och hedrar över att ha fått förfrågan att läsa nyårsdikten på Sollidenscenen.

– Det känns speciellt att föra traditionen vidare och jag ska göra mitt bästa. Jag tycker mycket om Lord Tennysons dikt och den har ett budskap som är ständigt aktuellt, ett budskap som ger hopp om framtiden, säger Reine Brynolfsson i ett pressmeddelande från SVT, enligt Aftonbladet.

Fyrverkerier över Stadshuset. Foto: Hans T Dahlskog / Pressens bild / TT

Tidigare uppläsare

I vanlig ordning läses dikten vid tolvslaget på nyårsnatten. Själva firandet kommer också att direktsändas i SVT från klockan 23, med Jill Johnson och Alexander Letic som programledare.

I fjol var det Sofia Helin som läste Nyårsklockan, året dessförinnan var det Lena Endre.

Sedan tidigare har även namn som Mikael Persbrandt, Krister Henriksson, Loa Falkman och Margaretha Krook haft det prestigefulla uppdraget.

Vad tycker du om valet av uppläsare? Lämna gärna en kommentar – och dela vidare för att önska Reine Brynolfsson lycka till!

Exit mobile version