KLART: Stefan Löfven vald till statsminister igen

Foto: TT

Stefan Löfven röstades bort av riksdagen och avgick.
Nu återkommer han som statsminister.
Det står klart efter en ny omröstning i riksdagen på onsdagen – där en liberal ledamot gick emot partilinjen.

Det var i början av förra veckan som statsminister Stefan Löfven (S) avgick. Detta efter att ha blivit bortröstad av riksdagen.

Nu har Löfven åter blivit framröstad som statsminister i riksdagen.

På onsdagseftermiddagen valdes Socialdemokraternas partiledare till statsminister vid en omröstning i kammaren. Detta sedan en majoritet av riksdagsledamöterna inte röstat emot Löfven.

En ledamot gick emot partilinjen – Löfven vann med två rösters marginal

Totalt blev utfallet: 116 röster som säger ja till Löfven (grönt), 60 röster som avstår (tolererar Löfven, gult), 173 röster som säger nej till Löfven (rött).

För att en statsminister ska kunna tillträdas krävs att inte en majoritet, 175 ledamöter, röstar nej. Sammanlagt samlar oppositionspartierna höger om regeringen, M, KD, SD och L 174 mandat i riksdagen. En liberal ledamot avstod från att rösta och gick emot partilinjen – därför blev utfallet 173 röster emot Löfven, uppger SVT.

Det innebär att Löfven röstades fram med två rösters marginal.

Politiska vildens krav på Löfven

De senaste dagarna har den politiska vilden, tidigare Vänsterpartisten Amineh Kakabaveh hamnat i fokus. Om hon skulle ha röstat nej, hade inte Löfven kunnat tillträda – och hon har i veckan fört fram krav på regeringen för att släppa fram S-ledaren.

– Jag har fört konstruktiva och respektfulla samtal med flera partiföreträdare. Jag har fört fram krav för att stödja Stefan Löfven som statsminister. Det är viktigt att arbeta för en politik mot vinstjakten i välfärden och mot hedersförtryck, sade Kakabaveh i riksdagens talarstol.

Socialdemokraternas gruppledare talade sig varm om Löfven.

– De hårt arbetande kvinnorna och männen måste åter kunna planera sin framtid, utan politiska orosmoment. Den statsminister vi röstar om här i dag har redan visat förmåga att kunna hantera de problem vi ställts inför under pandemin, sade Annelie Karlsson, gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen.

Ulf Kristersson: ”C ett konsekvent stödparti till S”

Moderatledaren Ulf Kristersson var den som först fick sonderingsuppdrag av talmannen att försöka bilda regering – efter att Stefan Löfven fallit i den förra omröstningen. Förra veckan kastade han in handduken och meddelade att det inte fanns förutsättningar för att bilda en M-ledd regering. På onsdagen röstade partiet nej till Löfven – och Kristersson riktade kritik mot Centerpartiet.

– Alla partier måste nu välja sin egen väg. C har gått från att vara en stabil kraft i en borgerlig regering till att vara ett konsekvent stödparti en socialdemokratiskt regering, sade Kristersson.

Hans radarpartner Ebba Busch (KD) gick också till attack i talarstolen.

– Vilken rödgrön röra. S, V, MP och C tycks inte vara eniga om någonting kring hur landet ska styras, utom att de alla just nu stödjer Stefan Löfven och helst vill sparka problemen framför sig, sade Ebba Busch (KD) i riksdagen.

Liberalerna meddelade att de nu lämnat januariavtalet och nu röstar nej till en Löfvenledd regering. Till skillnad från tidigare, då L förhandlade budget med regeringen och Centerpartiet.

– Sverige behöver förändring. Vi har stora problem som kräver handling. Lyfta kunskapsresultaten i skolan, vi behöver bryta våldsspiralen, sade Johan Pehrsson (L).

STOCKHOLM 20210705 Stefan Löfven (S) då riksdagens talman Andreas Norlén håller pressträff och föreslår honom som statsminister. Foto: Stefan Jerrevång/ TT

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida och delta i debatten. Tänk på att hålla en god ton mot varandra.

Exit mobile version