Kommunen fortsätter med besöksförbud på äldreboenden – efter upptäckt av nya coronafall

Från och med 1 oktober upphör besöksförbudet på landets äldreboenden.
Detta efter regeringsbeslut.
Men i Jokkmokks kommun fortsätter förbudet att gälla.

Det är SVT Nyheter Norrbotten som rapporterar att de som bor på äldreboendena i Jokkmokk får vänta med att öppna dörrarna till besökare.

Ända sedan i våras har besöksförbud gällt på landets äldreboenden till följd av coronapandemin – för att skydda riskgrupper från viruset.

Regeringen aviserade i mitten av september att det nationella besöksförbudet skulle hävas från 1 oktober.

– Det nationella besöksförbudet har varit en av de svåraste begränsningarna under pandemin. Därför var det ett tufft beslut att ta. Men det var också rätt beslut, sade socialminister Lena Hallengren (S) vid en pressträff.

Socialministern uppmanade samtidigt alla att inte besöka sina anhöriga om man har sjukdomssymptom – samt att lyssna på personalen.

Men i Jokkmokk har man nu tagit beslut att förlänga besöksförbudet till och med tidigast den 14 oktober.

Anledningen är att kommunen sett en ökad smittspridning – och smittskyddsläkaren menar att besöksförbudet fortsatt behövs.

– Jokkmokk har haft mellan 15-20 nya fall de senaste veckorna. Och därför har jag rekommenderat kommunen att behålla förbudet, säger smittskyddsläkare Anders Nystedt till SVT:s lokala nyheter.

Enligt Nystedt har fallen uppkommit i samband med föreningsverksamhet, och han menar att det finns risk att personal som jobbar i vården kanske blivit drabbade.

Genrefoto: TT

Jokkmokk har klarat sig ganska bra undan pandemin och var tidiga med att införa besöksförbud på sina äldreboenden i våras.

Socialchefen pekar ut ett gott samarbete med smittskyddsläkaren som en nyckelfaktor.

– Vi har hela tiden haft en dialog med smittskyddsläkaren Anders Nystedt. Jag är helt trygg med beslutet. Och vi gör det av omsorg om de boende och anhöriga, säger socialchefen Maria Larsson till SVT.

Exit mobile version