Krögaren Nixon håller öppet på julafton – bjuder hemlösa på julbord: ”Minsta jag kan göra”

Foto: Privat/ TT

I stället för att stänga sin restaurang i Norra Stockholm väljer krögaren Kaya att hålla köket varmt och bjuda in hemlösa på god julmat och en dag i gemenskap.

Nixon Kaya brukar spendera julafton tillsammans med sin familj. En klassisk julafton där kärlek och värme står i huvudfokus.

Men sedan 2019 har han valt att släppa det helt och i stället engagera sig för människor som lever i hemlöshet.

Så i stället för att slå igen portarna till restaurangen och låta plattorna svalna väljer han numer att göra tvärt om. Han håller det öppet och bjuder in hemlösa till ett rejält firande.

– Julen handlar om medmänsklighet, trygghet och kärlek. Jag behöver inte fira traditionellt. Om jag kan göra någon annan glad på julafton så vill jag göra det, man ska inte behöva sitta ensam då, säger han till Newsner och tillägger:

– Jag vill skänka glädje, det är det jag vill göra.

”Ingen ska känna sig utanför”

På julafton 2019 dök det upp ett 30-tal personer som deltog i julfirandet och Nixon hoppas att det kommer minst lika många i år.

– Jag vill nå ut till så många som möjligt så ska prata med kommunen, med Solna stadsmission och prata med lite kyrkor som kan hänvisa till krogen just den dagen. Det kan vara svårt att nå ut men jag vill inte att någon ska känna sig utanför, säger han och tillägger:

– Det kan inte vara så lätt att sitta ute och frysa när alla andra är inne i värmen och firar jul. Det här är det minsta jag kan göra.

Förutom julmat kommer det delas ut julklappar och kläder kommer finnas på plats för den som vill och behöver.

– Det är jättemånga som har hört av sig och vill hjälpa till med julklappar och skänka kläder. Förra året hade vi hur mycket kläder som helst och det som blev över skänkte vi till stadsmissionen.

Uppmanar andra att ta efter

Nu uppmanar Nixon andra företagare att ta efter och göra något liknande.

– Det hade varit bra om fler kunde ta till sig det här. Om alla hade kunnat bidra med någonting så hade det varit jättebra. Skänk en slant eller någonting.

Fler tar till sig det här., kan alla bidra på nåt sett så vore det jättebra. Man tycker, många värme och mat på julafton. Jag måste inte fira på traditionellt sätt. Jag gör hellre nåt vettigt. Julen kan vara jobbig för människor som saknar hem, måste vara jobbigt när det är kallt. Många hemlösa har haft ett bra liv tidigare. 

Vilket underbart initiativ. Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Dela gärna artikeln om du håller med.

Exit mobile version