Läkare rasar mot drönarleveranser – hindrar ambulanshelikoptrar att komma fram i tid: ”Kan kosta liv”

Drönare som gör matleveranser riskerar att hindra ambulanshelikoptrar i Stockholms skärgård. Detta efter ett nytt beslut från transportstyrelsen, rapporterar Tv4.

Nu rasar läkare mot beslutet.

– I värsta fall är det någon som inte hade behövt dö som inte får hjälp i tid, säger Patrik Söderberg, chefsläkare för prehospital vård på Region Stockholm.

Enligt ett nytt beslut från transportstyrelsen kan drönarleveransföretaget Aerit från och med den 12 juni till 31 augusti nyttja luftrummet runt Gustavsberg och Värmdö centrum.

Det nya beslutet får läkare att rasa och Region Stockholm har överklagat beslutet till Transportstyrelsen.

I sin överklagan skriver de att erfarenheter från andra områden där drönarverksamhet har begränsat vårdinsatser gett förseningar upp till 10-15 minuter. ”Denna tidsförlust är direkt avgörande för patientens överlevnad”, står det, enligt Tv4.

– I värsta fall är det någon som inte hade behövt dö som inte får hjälp i tid, säger Patrik Söderberg, chefsläkare för prehospital vård på Region Stockholm.

”Kan kosta folk livet”

Det nya tillståndet ger drönarföretaget förtur i luftrummet vilket betyder att ambulanshelikoptrar måste be om lov hos trafikledningen , som i sin tur måste kontakta drönarföretaget och be dem sänka drönaren. När det är gjort får ambulanshelikoptern flyga in i omårdet.

– Även om det tar 5-10 minuter så är det en sådan tidsbrist att det kan kosta folk livet. På somrarna är det många räddningsinsatser dit ut, säger en person med insyn i räddnings- och sjukvårdsverksamheten i region Stockholm till TV4 Nyheterna.

Drönare, ambulanshelikopter
Foto: Thomas Johansson, TT/ Paul Wennerholm/TT

Vd för drönaroperatören är Aerit ASDD, Alexander Perrien, säger att man har ett samarbete med handlare i Värmdö centrum om drönarleveranser och att man demonstrerat i test i Norrtäljeområdet och sett att de kan vara snabbfotade och se till att sjukvården kommer fram utan förseningar.

Helst hade man däremot sett en lösning med en ”D-zon” där man får redovisa var drönaren är så att ambulansflyg slipper vänta men kan undvika kollision.

Vad tycker du om det här?

Exit mobile version