Läkarnas oro för en allvarlig influensavinter – kan slå hårt mot seniorer: ”Vi fruktar för…”

äldre, läkare, vård, senior, sjukhus, influensa, corona

I år blir första vintern efter coronapandemins utbrott som inte präglas av dess restriktioner.

Men nu kommer istället en annan varning.

Smittskyddsläkare tror nämligen att influensasäsongen den här vintern kan bli riktigt besvärlig.

– Vi fruktar för att det kan bli en allvarlig influensasäsong, säger Petter Malmström, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, till Ekot.

Senaste vintrarna har haft som en tjock dimma över sig.

Coronapandemin dundrade in över Sverige och påverkade på så sätt stora delar av livet, för i princip alla människor i vårt avlånga land.

När dimman lättades upp och de allvarliga sjukdomsfallen minskade var det många som jublade av glädje.

Den stora längtan efter att kunna umgås med nära och kära igen var äntligen över.

”Kan bli en allvarlig influensasäsong”

Men även om det är skönt och härligt att pandemin inte är lika omfattande längre, så kommer det även med en del risker när samhället öppnar upp igen.

Nu fruktar bland annat smittskyddsläkare för att det kan bli en riktigt tuff influensavinter i spåren av Corona.

– Det kan absolut påverka och det tillhör ju det som gör att vi fruktar för att det kan bli en allvarlig influensasäsong, säger Petter Malmström som är biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen till Ekot.

Bilden har ingenting med texten att göra, Foto: TT

Barn kan vara särkilt utsatta

Folkhälsomyndigheten förklarar att barn eventuellt kan vara särskilt utsatta, då de inte stött på de olika influensasorterna tidigare.

Faktumet att det under senare år varit milda influensasäsonger kan också påverka.

– Många skolbarn som inte träffat på respektive influensasort, i de miljöerna kan det bli en smittspridning, beroende på vilken sort som kommer. Det kan ju då driva på att det blir en större epidemi i år. Vi är alla sannolikt mer mottagliga då eftersom det gått längre tid, säger AnnaSara Carnahan som är epidemiolog på FHM, till Ekot.

Uppmaningen till äldre och sjuka

Influensavaccinationerna drar igång den 8 november i år och FHM rekommenderar alla som är i riskgrupp att ta det, exempelvis seniorer som sjukdomen kan slå hårt mot.

”De personer som har ökad risk att få allvarlig sjukdom eller avlida om de får influensa, bör vaccinera sig mot säsongsinfluensa varje år. Även vård- och omsorgspersonal som arbetar nära patienter och omsorgstagare med ökad risk för allvarlig influensa rekommenderas vaccination”, skriver de på sin hemsida och förklarar att riskgrupperna består av:

Bilden har ingenting med texten att göra, Foto: Shutterstock

Pandemins påverkan

Men även om det finns en risk för att influensäsongen blir allvarlig så tror Petter Malmström att corona även gjort människor mer medvetna.

Det vill säga att de flesta är mer försiktiga vid sjukdom och vidtar åtgärder för att inte smitta andra, vilket kan hjälpa till att hålla smittspridningen i schack.

– Jag tror det finns i vårt kollektiva minne ändå hur man gör om man är sjuk och att vi har blivit försiktigare, håller avstånd och stannar hemma. Det tror jag absolut kan hjälpa till att minska smittspridningen, säger han till Ekot.

Är du i riskgrupp? Här kan du läsa mer om vad som gäller

Exit mobile version