Lärare åtalas för att ha stängt in elever i förråd – säger att barnen ville bli inlåsta

Skolgymnastik

Foto: Anders Wiklund/TT

Föräldrar till två elever i fjärde klass polisanmälde en lärare efter att de fått höra att läraren låst in barnen i ett redskapsförråd. Enligt eleverna var de instängda i cirka 30 minuter, men lärarens version är en annan. 

Två elever på en skola i Malmö ska ha hjälpt till att städa efter idrottslektionen när de började prata om hur det skulle vara att sitta i fängelse. Enligt eleverna sa den vikarierande idrottsläraren att de kunde få ”prova på” om de gick in i redskapsförrådet som har en gallerdörr. 

Redskapsgymnastik. Foto: TT

Eleverna har berättat att de trodde att läraren skämtade, men när de gick in i förrådet låste läraren dörren, vilket Sydsvenskan rapporterat om. 

Enligt fjärdeklassarna ska de flera gånger ha bett om att få komma ut, men läraren krävde att de städade förrådet först.

De städade, men det ska ha gått cirka 30 minuter innan läraren låste upp gallerdörren och släppte ut barnen

LÄS MER: Lärarvikarie stängs av – uppmanade lågstadielever att kränka klasskamrat

En annan version

Enligt idrottsläraren var det inte så det gick till. Eleverna ska ha burit in madrasser till redskapsförrådet och sedan stannat där för att leka på redskapen. Läraren bad dem lämna förrådet eftersom att gallerdörren ska vara låst innan nästa lektion börjar. 

En av eleverna sa att läraren skulle låsa gallret så att de kunde leka ifred. Några minuter senare bad de om att få bli utsläppta, men läraren krävde att de städade upp efter sin lek först. 

Skolidrott. Foto: TT

Under tiden de städade låste läraren upp dörren, varpå barnen smet ut. Läraren fick då städa upp det som var kvar. Enligt läraren ska barnen ha varit i förrådet mellan 10 och 15 minuter, och det handlade aldrig om någon fängelselek, som barnen säger. 

LÄS MER: Lärarnas larm: Blir hotade och slagna av elever under skoltid – hundratals anmälningar bara i år

Föräldrar polisanmälde

Efter händelsen bestämde skolan att läraren inte längre skulle få undervisa barnen som var i förrådet. Föräldrarna ville dock att mer skulle göras, så de valde att anmäla läraren. 

Åklagare har nu valt att åtala läraren för olaga frihetsberövande, det rapporterar Aftonbladet.  

Vad tänker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet på Facebook, men håll god ton.

Exit mobile version