Larmet: Över 115 000 vårdanställda har dött av covid-19: ”Betalat det yttersta priset”

Foto: TT

Skrämmande siffror från WHO visar att minst 115 000 personer som arbetar inom hälso- och sjukvården dött av covid-19. Enligt chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus så är den höga dödssiffran ett resultat av att människor kämpat vid frontlinjen under pandemin. 

Vårdanställda som jobbat övertid utan pauser är anledningen att många covid-19-sjuka överlevt. I kampen mot pandemin har sjukvårdspersonal fått sätta sina egna rädslor och behov åt sidan, med endast skyddsutrustning emellan. 

115 000 vårdanställda har dött av covid-19

Nu rapporterar Världshälsoorganisationen (WHO), att över hundra tusentals inom vården fått sätta livet till i fronten av pandemin. 

– Många har själva smittats och även om informationen är knapphändig så uppskattar vi att minst 115 000 hälso- och sjukvårdsanställda har betalat det yttersta priset, säger han enligt Aftonbladet

OBS: Personerna på bilden har ingenting med statistiken att göra.
Foto: Björn Larsson Rosvall /TT

I närmare 18 månaders tid har vårdpersonal befunnit sig i frontlinjen mellan liv och död, enligt chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

Lika många som under första världskriget

I november rapporterade Internationella sjuksköterskeföreningen (ICN), att  över 1 500 sjuksköterskor dött av covid-19, men att mörkertalet befaras vara betydligt högre. 

– Det faktum att lika många sjuksköterskor har dött under den här pandemin som under första världskriget är chockerande, sade ICN-chefen Howard Catton nyligen i ett uttalande

Foto: TT

I början av september kom Amnesty Internationals senaste rapport om vårdpersonalens situation under pandemin. Vid det laget beräknade man att minst 7 000 inom vården dött med covid-19. Ett halvårs senare är de siffrorna betydligt högre. 

”Dessa siffror är sannolikt kraftigt underskattade till följd av underrapportering från många av de länder som ingår i analysen”, skrev människorättsorganisationen då. 

WHO:s efterlysning

Enligt TT efterlyser WHO-chefen en global insats för att se till att åtminstone 10 procent av befolkningen i varje land har vaccinerats mot covid-19 före september.

Enligt FN:s bedömning så skulle det behövas ytterligare sex miljoner sjuksköterskor i världen för att upprätthålla en tillfredställande vård som världen behöver, det rapporterar ICN och WHO.

Exit mobile version