Leif Mannerström lagade lyxmiddag på äldreboendet: ”Alla äldre har rätt att bli behandlade på det viset”

Leif Mannerström

Foto: TT

Stjärnkocken Leif Mannerström tycker att alla äldre förtjänar att tas om hand och skämmas bort. För att sätta guldkant på pensionärers vardag, och samtidigt inspirera andra, hoppade stjärnkocken själv in i köket på äldreboendet Sävegården i veckan. 

– Jag tycker att alla de äldre har rätt till att bli behandlade på det här viset och jag blev väldigt glad över att allt blev så fint, säger Leif Mannerström till GT

I år började måltidsservice i Lerums kommun med ett tema som heter ”hyresgästens val”. Syftet är att ta fram menyer baserade på önskemål från gästerna på de olika boendena i kommunen. Genom att återskapa rätter de boende brukade äta förr hoppades man bland annat att kunna väcka minnen till liv. 

Leif Mannerström hoppade in i köket på äldreboendet

Först ut att prova konceptet var Sävegårdens äldreboende. Där slog man på stort när man bjöd in stjärnkocken Leif Mannerström

– Jag ville gärna göra det här i och med att förfrågan kom direkt från gästerna på äldreboendet. Det är en sådan liten insats och det kan man väl kosta på sig, säger han till GT.

Foto: TT

Mannerström kavlade med glädje upp ärmarna och hoppade in i köket på äldreboendet. 

Till lunch serverade han en specialkomponerad fiskrätt, med rödtungsrullader garnerade med kräftor. Och till det champinjoner och duchessepotatis. Allt baserat på de äldres önskemål. 

”Det är ju förfärligt”

Totalt var det 400 gäster på boendet som fick njuta av den lyxiga maten som serverades vid vackert dukade bord. Precis som på restaurang. Alla middagsgäster var färdigvaccinerade, och kunde själva byta några ord med kocken efteråt. 

OBS: Genrebild. Foto: Shutterstock.

Mannerström har tidigare uttalat sig om äldrematen generellt på olika äldreboenden i landet. För GT berättar han att många äldreboenden gör ett fint jobb, men att de som inte gör det behöver “tas i örat”. 

– Jag tycker att alla de äldre har rätt att bli behandlade på det här viset och jag blev väldigt glad över att allt blev så fint. Jag har varit på en del äldreboenden där man får äta med papptallrikar och plastbestick och det är ju förfärligt.

Satsningen ”hyresgästens val”, kommer att fortsätta i på olika boenden Lerums kommun under våren.

”Härligt med starka och positiva initiativ efter ett år med pandeminarbete. Det tycks finnas oändlig vilja och energi bland våra medarbetare inom kommunens särskilda boenden och måltidsservice”, skriver Lerums kommun på sin Facebooksida.

Håller du med Leif Mannerström om att alla äldre förtjänar att få lyxa till det såhär? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet på Facebook.

Exit mobile version