Liga lurade in sig hos äldre för att stjäla – låtsades arbeta för kommunen: ”Stor hänsynslöshet”

Händer-käpp, polisarm

Foto: Shutterstock/TT

Fem män misstänks för att ha lurat över 40 personer, varav många över 90 år.

Bedragarligan ska ha lurat sig in hos de äldre offren och stulit smycken och bankkort – för att sedan tömma deras konton. Detta rapporterar NWT.

Fem män från södra Sverige ska i början av september förra året ha inlett en välplanerad stöldturné. Männen är mellan 20 och 30 år och ska ha knackat på hos äldre och ensamstående, många över 90 år.

I tre dagar ska de ha åkt runt till flera mellanstora städer i Västergötland och Värmland. Männen var då iklädda gula reflexjackor och ska ha lurat in sig till offren genom att säga att de kom från kommunen. När de kom in i hemmen ska de ha stulit dyrbara smycken och bankkort, för att senare tömma de äldres konton på pengar.

Efter ett stopp i Målilla anhölls och häktades en av de fyra männen. Han var då misstänkt för ett annat brott.

Att en i nätverket blev gripen ska inte ha stoppat ligan. Två veckor senare hade de löst en ersättare och fyra män ska ha åkt ut på en ny stöldturné.

Nästan 40 äldre ska ha blivit lurade av bedragarna.

– Jag menar att det varit ett heltidsarbete, det enda man gör på dagarna – att åka runt och ringa till äldre människor, säger Henrik Kindwall Lindell till Nya Wermlands-tidningen.

Foto: TT

Nekar till brott

Polisen hade misstanke om vilka männen var. Efter den andra stöldturnén kunde polisen gripa de misstänkta männen i Kristianstad.

Polisens misstankar växte under husrannsakan och enligt åklagaren tros det finnas tillräckligt med bevis för att fälla alla fem.

Rättegången inleddes i måndags vid Värmlands tingsrätt. Tre av männen står åtalade för de grova stölderna och grova bedrägerierna. En av dem ska ha lånat ut sin bil och sedan hanterat stöldgodset och är nu endast misstänkt för medhjälp till brotten. Mannen som greps efter första stöldturnén har erkänt en del av brotten, medan resterande åtalade nekar till brott.¨

Visat stor hänsynslöshet

Enligt åklagaren, Henrik Kindwall Lindell, har bedrägerierna varit mycket välplanerade.

– Brottet präglas av en oerhörd förslagenhet och planering, och en stor hänsynslöshet eftersom man uteslutande riktat sig in på gamla människor, säger han till NWT.

Exit mobile version