Lisas 12-åriga dotter mobbas och vill inte leva längre – kräver att alla vuxna agerar: ”Vill inte förlora mitt barn”

I över två års tid har Lisas 12-åriga dotter blivit utsatt för mobbning av andra elever i skolan. Trots åtskilliga möten med skolan blir situationen inte bättre.

Nu kräver hon att vuxenvärlden tar krafttag och pratar med sina barn.

”Mamma, jag vill bara bli glad igen. Jag orkar inte leva längre när allt bara känns svart och mörkt i mig”.

När man hör dessa ord komma från sitt barn så rasar hela ens värld samman. Jag kan bara hjälpa mitt barn genom att finnas där för henne och stötta henne. Jag kan hjälpa henne att få komma till en psykolog. Jag kan hålla om henne när hon har en panikångestattack och skriker att hon vill dö. Jag kan lyssna på henne.

Men jag kan inte ta bort det som gör att hon mår såhär. Jag kan inte ta bort mobbning!”, så inleder Lisa Jellback Borg sitt viktiga inlägg på Facebook.

Sommarlovet börjar gå mot sitt slut och barn och ungdomar ska tillbaka in i klassrummen.

För många är det en glädje att åter igen vara tillbaka i skolbänken och träffa kompisarna. Men för vissa är den stundande skolstarten en mardröm.

Lisa Jellback Borgs 12-åriga dotter tillhör de barn som bävar inför att börja skolan igen.

Redan i fjärde klass blev hon utsatt för mobbning och har sedan dess dagligen fått ta emot glåpord och hånats för sitt utseende.

– I två år har hon behövt stå ut med detta varenda dag. Jag förstår inte att hon har orkat, säger en förkrossad mamma Lisa.

Familjen har varit på otaliga möten och samtal med både skolan och föräldrarna i klassen, men trots att alla sagt att de tar situationen på allvar har ingenting blivit bättre.

– Skolan säger att de tar det här på största allvar och att det råder noll tolerans mot mobbning i skolan, säger Lisa.

Höll mobbningen hemlig

Det senaste året har mobbningen snarare eskalerat. Men trakasserierna från de andra eleverna är något som Lisas dotter hållit för sig själv.

– När jag frågat om det är bättre i skolan har hon svarat ja, men sedan började hon må allt sämre. Från att ha varit en ganska utåtriktad tjej, med mycket humor och energi så började hon stänga sig. Hon ville inte vara med på några aktiviteter och ryckte bara på axlarna när man frågade om saker, säger Lisa till Newsner och tillägger:

– Sedan började hon få panikångestattacker. Hon har varit helt hysterisk, okontaktbar och inte fått någon luft. När dessa attacker gått över har hon sagt att hon inte orkar mer, hon orkar inte leva mer.

Det var inte förrän familjen besökte en psykolog som det kom fram hur illa det faktiskt varit i skolan.

– Hon hade inte velat berätta för mig, hon var rädd att jag skulle kontakta de andra föräldrarna och att det då skulle bli ännu värre. Men det måste jag ju göra, det är ju psykisk misshandel att gå igenom det här. Hon ska inte behöva göra det.

Lisa Jellback Borg
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Lisas vädjan till vuxenvärlden

Efter psykologbesöket valde Lisa att dela med sig av dotterns situation i ett inlägg på Facebook där hon vädjar till alla föräldrar att prata om mobbning med sina barn.

”Jag önskar att jag kunde göra så mycket mer för henne. Jag önskar att jag kunde få visa dessa killar och tjejer vad deras ord har gjort med mitt barn. Jag önskar att de kunde se henne mitt i en panikångestattack när hon kastar sig av och an, när hon inte kan andas, när hon bara vill dö.

Jag vill bara skaka om dessa barn och få dom att förstå vad de gör med henne. Jag vill fråga om dom fortfarande tycker att det är roligt.

Men jag kan inte det. Jag kan inte göra någonting för att ta bort mobbning.

De enda som kan ta bort det, är de som gör det”, skriver Lisa i inlägget.

Hon tilllägger:

”Med detta vill jag vädja till er föräldrar att ni verkligen pratar med era barn om mobbning. Vad mobbning kan göra med en person. Berätta vad mobbning är för något. Lär era barn att det aldrig är okej att håna en annan person för hur de ser ut eller hur de är.

Lär era barn att alla är lika mycket värda, lär dom att alla är unika, lär dom att behandla varandra med respekt, lär dom att vara snälla, lär dom att alla får vara med. Lär dom att vara bra kompisar!

Jag vill inte förlora mitt barn!”

Sedan Lisa skrev inlägget är det flera föräldrar som har hört av sig och sagt att de pratat med sina barn.

Lisa hoppas att samarbetet ska fortsätta och att skolan börjar utbilda både personal och elever i vad mobbning är och konsekvenserna av det.

– Snart ska min dotter tillbaka till skolan och jag vet inte vad jag ska säga till henne. Hon ska absolut inte behöva gå igenom det här och jag tänker jobba aktivt för att hon ska slippa det, säger Lisa till Newsner.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Angående självmord och psykisk ohälsa. Det går att vara anonym och även en anhörig kan höra av sig till dessa nummer. Var inte rädd för att be om hjälp! 

Om du mår så dåligt att det känns outhärdligt eller du har självmordstankar eller självmordsplaner ska du direkt ta kontakt med en psykiatrisk akutmottagning eller ringa 112.

Hjälplinjen, tillfälligt psykologiskt stöd, telefon 0771-22 00 60 alla dagar öppet klockan 13.00-22.00.

Mind Självmordslinjen, chatta på mind.se eller telefon 90101 alla dagar öppet klockan 06.00-24.00.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt alla dagar mellan klockan 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80 alla dagar mellan klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via telefon 112 alla dagar mellan klockan 21.00-06.00.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver veta var du kan söka vård.

Exit mobile version