Lisebergs beslut för personer med funktionsvariation får svenska folket att rasa: ”Vad fasen har ni gjort?”

Nu får inte alla med ledsagarband längre gå före i kön på Liseberg, det rapporterar P4 Göteborg.

Beslutet får folk över hela Sverige att rasa.

Tidigare har alla med ledsagarband kunnat gå föra i kön på Liseberg.

Men nu ändrar nordens största nöjespark reglerna. Från och med nu får endast de personer som är rullstolsburna eller har andra fysiska hinder förtur.

”Ledsagarpass innebär inte köföreträde. Gäst och ledsagare använder samma som övriga med undantag för gäster med rullstol eller motsvarande”, skriver Liseberg på hemsidan.

För de personer som har svårt att stå i kö hänvisar man till en virtuell kö, där man på förhand kan boka sin köplats.

–  Vi har egentligen aldrig haft någon uttalad policy om att det ingår förtur i kön med det här ledsagarbandet. Utand et är en rutin som har växt fram organiskt i praktiken i parken. Men som också tyvärr har blivit en del missbrukad av gäster som inte har funktionsnedsättningar så därför har vi sett ett behov av att ta fram en policy som tydliggör vad som gäller och som är tydlig både för våra gäster och för våra medarbetare, säger Ebba Kjellskog, presskommunikatör på Liseberg till P4 Göteborg.

liseberg
Foto Björn Larsson Rosvall / TT

Lisebergs beslut får stark kritik

Men beslutet har inte tagits emot väl av alla. På Lisebergs Facebooksida väller kritiken in från rasande föräldrar till barn med olika funktionsvariationer.

”Vi är många föräldrar till barn med funktionsnedsättning som reagerat starkt på nyheten om ändrade regler för ledsagare i år. Det är med stor sorg vi måste meddela våra barn att vi inte kan gå på Liseberg och åka karuseller igen. Det vi såg mest fram emot för sommarlovet behöver nu ställas in och detta drabbar även syskonen till våra funkisbarn”, skriver en förälder i kommentarsfältet.

Liseberg Vad är det här för idioti?! Nu kan vi inte längre komma till er med vår son. Något som har gett honom så mycket glädje. Det skulle bli helt omöjligt då han inte har förmågan att stå still och vänta i kö. Det hade blivit ett rent helvete med konstanta utbrott, skrik och gråt. Ren diskriminering av barn med neuropsykiatriska diagnoser”, skriver en annan upprörd förälder.

”Korkat, idioti.. eller bara ren dumhet?”, skriver en tredje.

Foto: Stefan Karlberg, Liseberg/ TT

”Liseberg liseberg liseberg. Vad fasen har ni gjort???Var länge sedan jag blev så ledsen och bestörtJag har hyllat er i inlägg.som delats tusentals för erat arbete människor med funktionsnedsättning och jag har sett andra följa i era fotspår. Nu kommer fler följa er med att begränsa möjligheten för barn med svårigheter för folksamlingar och att stå i kö”, skriver en annan förälder.

”Ni skyller på fusk”

En annan förälder menar att det måste finnas ett bättre sätt att få stopp på fusket med ledsagarbanden.

”I alla år vi besökt er har det kanske stått en handfull liten skara med sina ledsagare där.Om ni skyller på fusk, varför inte ha ett bättre system vid gästservice? Om man har id handling med foto tillsammans med intyg kan man inte fuskaSvårare än så behöver det inte vara. Att bara de med rullstol får den möjligheten är väldig diskriminerande. En dold funktionsnedsättning finns även om det inte syns. Jag tackar mig för erat standardsvar. Det ger mig inte svar på detta”, skriver en ytterligare en besviken förälder.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.

Exit mobile version