Magdalena Andersson: Man, Richard Friberg, barn, familj, ung

Magdalena Andersson och maken

Foto: TT

När Stefan Löfven (S) avgick som Sveriges statsminister under rådande mandatperiod 2021 stod Magdalena Andersson redo att styra Sverige tillsammans med den dåvarande regeringen. Men hur kom det sig att talmannen föreslog just Andersson? Vad har hon gjort innan och hur lever hon privat? Vem är hon gift med?

Här får du svar på allt du undrat om Magdalena Andersson (S). 

Den 29 november 2021 godkände riksdagen talmannens förslag att utse Magdalena Andersson (S) till statsminister

Magdalena Andersson är en svensk civilekonom, politiker och Sveriges första kvinnliga statsminister. Hon föddes i Uppsala den 23 januari 1967. Hon är 55 år gammal. 

Magdalena Andersson utbildning

Andersson är utbildad civilekonom på Handelshögskolan i Stockholm. Hon har också studerat ekonomi vid Harvard University i USA, samt på Institute for advanced studies i Wien.

Statsminister Magdalena Andersson (S). Christine Olsson/TT

Sveriges finansminister

Den 3 oktober 2014 utsågs Magdalena Andersson till Sveriges finansminister. Hon satt kvar på posten fram till 30 november 2021, då hon tillträdde befattningen som Sveriges statsminister och partiledare för Socialdemokraterna. 

Magdalena Andersson man

Sedan 1997 är Magdalena Andersson gift med Richard Friberg. Precis som hustrun är han 55 år gammal, men kommer ursprungligen från Göteborg. 

Richard Friberg

Richard är utbildad ekonom och arbetar som professor inom ämnet på Handelshögskolan i Stockholm. På skolans hemsida kan man läsa att Richard undervisar i mikroekonomi, och att han kallar sig för en “Jacob Wallenberg”-professor. 

Richard har författat flera vetenskapliga artiklar som går att hitta på hans egen hemsida

Magdalena Andersson och maken Richard Friberg. Jessica Gow/TT

Richard Friberg har lyckats hålla sig förhållandevis anonym, trots att han är make till Sveriges statsminister. Vid stora tillställningar har han dock fångats på bild intill sin hustru, och han förekommer även en del på Anderssons Instagram. 

När statsministern gästade radioprogrammet “Halv tre med Lotta Bromé” frågade programledaren varför man sällan ser Magdalena Anderssons make

– Han vill vara. Det är ju jag som är en offentlig person och han har ju valt att inte vara en offentlig person på det sättet, svarade Andersson då. 

– Jag kan bli väldigt rörd när jag pratar om min man, tillade hon sedan. 

LÄS MER: Statsministerns gripande ord – efter skolattacken: ”Sorg och bestörtning”

Barn 

Socialdemokraternas hemsida finns en intervju med Andersson, där hon berättar att han hon har två barn tillsammans med maken Richard Friberg. 

Statsministern längd

Där kan man också hitta information om statsministerns längd, som många är nyfikna på. Andersson är 163 centimeter lång, och det framgår också att hon är bosatt i Nacka, utanför Stockholm.

Exit mobile version