Man hittade ”sten” när han grävde i trädgården – visade sig vara safir värd miljardbelopp

Safir

Foto: Shutterstock

En man på Sri Lanka stötte på motstånd i form av tunga stenar när han grävde i trädgården. När mannen fick se fyndet i en av stenarna kontaktade han en juvelhandlare som meddelade att mannen hittat en safir. Nu står det klart att “stenen” kan vara värd upp till en miljard kronor.

– Jag har aldrig sett en så stor förut. Den blev förmodligen till för 400 miljoner år sedan, sa gemmologen Gamini Zoysa, till BBC tidigare i somras.

Det var i fjol som mannen från Sri Lanka gjorde det otroliga fyndet. Mannen hade börjat gräva för en brunn i sin trädgård. Men när spadtagen tog stopp insåg han att det fanns stora stenar under marken, varav en vägde 510 kilo. 

Foto: Shutterstock

I den tunga stenen fanns något som blänkte till. Mannen kontaktade en juvelerare för att se om det var en sten som kunde vara värt något. Ett år senare, efter putsande och tvättande, fick han svar. Mannen har hittat vad som kan vara världens största safir – i sin trädgård. 

– Det är en särskild sten, förmodligen den största i världen. Givet storleken och värdet så tror vi att en privat samlare eller ett museum kommer vara intresserade, säger Thilak Weerasinghe, generalsekreterare för den nationella sten- och juvelmyndigheten på Sri Lanka, till BBC

Kan vara världens största safir

Stenen har nu fått namnet Serendipity Sapphire. Den väger 510 kilo och är den största som hittats hittills. Enligt BBC uppskattas den vara värd nära en miljard kronor. 

– Personen som grävde brunnen sa till oss att han hade hittade några ovanliga stenar. Sedan hittade vi den här enorma stenen, sa juvelhandlaren Gamage till BBC tidigare i somras.

Foto: Shutterstock

Hemligt vem som hittade den

Av säkerhetsskäl går man inte ut med namnet på mannen som hittade safiren i sin trädgård, enligt News18

– Det är ett speciellt stjärnsafirprov, förmodligen det största i världen. Med tanke på storleken och dess värde tror vi att det kommer att intressera privata samlare eller museer, säger gemmologen Gamini Zoysa, till BBC.

Exit mobile version