Marcus Oscarssons starka ord till Sveriges poliskår – efter dödsskjutningen i Göteborg

En polisman i 30-årsåldern sköts till döds i Göteborg sent på onsdagen.
Ett helt land deltar i sorgen.
TV4-profilen Marcus Oscarsson sätter nu träffande ord på detta.

Det var sent på onsdagskvällen som en polisman i 30-årsåldern var ute och gjorde sitt jobb.

Men han kom aldrig hem.

Han sköts till döds när han var i tjänst i Biskopsgården på Hisingen i Göteborg. Biskopsgården beskrivs som ”särskilt utsatt område” av polisen.

Polisen var relativt ny i tjänsten, framkom under en pressträff senare på torsdagen.

GÖTEBORG 20210701 Blommor på en polisbil vid platsen där en polis sköts tills döds i Biskopsgården i Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

– Det här är en fruktansvärt tragisk händelse och det var ett förfärligt och sorgligt besked att få. Mina tankar går framför allt till hans anhöriga men också till alla kollegor, säger Klas Johansson, regionpolischef i Väst.

Rikspolischef Anders Thornberg medverkade i såväl Ekot som Aktuellt under dagen.

– Det är med stor sorg vi har tagit emot beskedet att en kollega har avlidit efter att ha blivit beskjuten under kvällen. Våra tankar går till familjen, nära och kära och arbetskamrater. Jag har pratat med regionpolischefen och delar av övriga polisledningen i region Väst för att säkerställa att de har de resurser som krävs för att kunna lagföra den skyldige. Polisyrket är förenat med risker och vi måste fortsätta arbetet med att minimera de riskerna med stor beslutsamhet, säger han.

En intensiv jakt på gärningsmannen sattes i gång direkt och under natten mot fredagen frihetsberövades 20 personer, uppger SVT. Polisen har även hittat tomhylsor på platsen som analyseras.

– Vi har hittat tomhylsor från ett skjutvapen. Vi har fått svar från NFC som vi tar in i förundersökningen. Det ger oss svar och bilden kring det här klarnar kontinuerligt, säger Dan Windt, polisens kommenderingschef, till Ekot.

Samtidigt som utredningen pågår, sörjs polismannen av ett helt land.

Under torsdagen hölls en tyst minut nationellt av polisen och även Försvarsmakten deltog i denna handling för att hedra hans minne, uppger Aftonbladet.

Foto: Shutterstock

En av många som nu visar sitt stöd till den svenska poliskåren är TV4-profilen, politiske expertkommentatorn Marcus Oscarsson.

Facebook skriver han känslosamt om det som inträffat i Biskopsgården – och riktar sig till polisen.

”Sveriges poliser ni gör oss så stolta – era tårar är våra tårar och er vrede är vår vrede”, skriver han.

Inlägget har i skrivande stund fått över 18 000 gilla-markeringar.

”Det är ofattbart hemskt att vem som helst – och inte minst en tjänstgörande polis – ska skjutas till döds på det sätt som hänt i Göteborg. Polisen är ännu inte säker på omständigheterna och vi har tidigare fått tragiska bevis på att är man på fel plats vid fel tidpunkt kan man förlora livet pga den avskyvärda kriminalitet som breder ut sig”, skriver Oscarsson.

Han väljer att särskilt rikta sig till offrets familj och vänner, för att visa sitt stöd.

Nu menar Oscarsson att Sverige måste motverka gängkriminaliteten.

”Sverige behöver göra allt som går för att motverka gängvåldet, brottsligheten och kriminaliteten som våra ovärderliga och fina poliser bekämpar varje dag”.

Vad tycker du om Marcus Oscarssons ord? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida.

Alla våra tankar går till polismannen och dennes anhöriga. Vila i frid.

Exit mobile version