Margaritas fina gest i jul – delar ut julklappar till svårt sjuka barn: ”Vet hur det är”

Margarita Rolon har sett barnens kamp mot allvarliga sjukdomar på nära håll. Nu samlar hon in julklappar till barn på sjukhus för att sprida glädje i deras vardag.

Norrköpingsbon Margarita Rolons son Christofer fick diagnosen cancer som 2-åring. En tuff period som innebar långa perioder på sjukhus och mycket oro.

Familjen kämpade på i två och ett halvt år men precis när allt hade lugnat ned sig blev Christyoffer sjuk igen. Han fick ett återfall och cancern var tillbaka.

Foto: Privat

– Vi kämpade på ytterliga två och ett halvt år mot alla odds. Det var tufft men han klarade det galant, berättar Margarita för Newsner.

Åren av strålning och cellgifter tog hårt på Christofer men idag är han friskförklarad.

Samlade in ”stickpresenter”

Margarita berättar att hon mitt i allt elände kände att hon ville göra något för barnen som vistas på sjukhus och började att samla in vad hon kallar för ”stickpresenter”.

– Jag började samla in allt från pennor och suddgummin till mössor och vantar som sjuksköterskorna kunde ge till barnen varje gång de tagit ett stick i fingret eller fått en spruta, berättar hon.

Margaritas gåvor gjorde succé och det fick henne att vilja utöka verksamheten. Så hon bestämde sig för att lysa upp deras tillvaro på sjukhuset ännu mer.

Foto: Privat

Hon tog kontakt med olika företag i Norrköping och berättade om de sjuka barnen. Responsen var enorm.

– Alla möjliga företag ville hjälpa till. Det var allt från pizzor, läsk och kebab till nallar och leksaker, berättar Margarita.

En tradition

Sedan den dagen har gåvorna till barnen blivit en tradition. Och i år är hon inne på sitt tionde år.

Gåvorna till barnen och deras familjer betyder mycket och Margarita försöker att se alla, även syskon till barn som blivit sjuka.

– Det är ofta vi glömmer bort att syskon också kan må dåligt, de kan också behöva en uppmuntran. En mössa, en biobiljett eller en glass. De kan verkligen behöva uppmärksamhet när deras syskon blivit allvarligt sjuka, säger hon.

När hon lämnar över presenterna till barnen är det svårt att inte minnas de tuffa åren med sonen Christofer på sjukhus.

– Jag vet ju hur det är att vara på sjukhus och jag vet att jag själv tänkte att det hade varit kul att ha fått något till Christofer. Eller i alla fall någonting som han kunde se fram emot efter all sjukdomsvistelse.

”Gör det för barnen”

Under pandemin var det extra många som engagerade sig för barnen på sjukhus men i år har Margarita inte möjligheten att åka runt och be om gåvor. I stället försöker hon nå ut via Facebookgruppen ”Christofers mamma samlar in gåvor till svårt sjuka barn”.

Just nu är det tomt om julklappar under granen på sjukhuset och Margarita hoppas att hon kan fylla på med gåvor innan jul.

– Jag gör det här för barnen. Julen är barnens tid, säger hon.

Så fint intiativ av Margarita! En riktig ängel! Vi önskar dig allt gott och en riktig god jul.

Exit mobile version