Mariah betalar tusentals kronor i tandvårdsavtal – har ändå inte fått hjälp på två år: ”Riktigt ont”

Mariah har gått runt med hål i tänderna i två men trots att hon har betalat tusentals kronor i frisktandvårdsavtal får hon ingen hjälp, det rapporterar P3.

Och hon är långt ifrån ensam.

Enligt en sammanställning som Sveriges Folktandvårdsförening gjort är 18 av 21 regioner i Sverige är försenade med att kalla vuxna till Folktandvården.

Värst är det i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Dalarna där personalen är underbemannad och där kliniker ligger efter med nästan alla patientgrupper.

I Norrbotten står runt 50 000 patienter i kö för vanliga tandvårsbehov. En av dem är 31-åriga Mariah från Luleå.

Ingreppen blir större och större

I juli 2020 konstaterade man att hon hade tre hål i tänderna som behövde lagas. Men idag, två år senare, har hon ännu inte fått någon tid.

Och tänderna, de börjar göra ondare och ondare.

– Jag väntar fortfarande och nu har jag riktigt ont också till och från, det gör ju till och med ont att borsta tänderna ibland.

Maria har betalat över 8 000 kronor i frisktandvård men trots det inte fått hjälp att laga tänderna.

Tandvård
Foto: Shutterstock / TT

Nu går Mariahs frisktandvårdsavtal ut och möjligheten att få det förnyat har tagits bort.

– Jag vet ju att ingreppen bara blir större och större. Jag betalar för en tjänst som jag inte fått någonting för pengarna. Men de kan inte ge mig en tid och vet inte hur länge det är kvar.

Tandvården: ”Vi försöker”

Maria Pettersson, verksamhetsområdeschef för Folktandvården i Region Norrbotten menar att de behöver fler personal.

– Hade vi haft fler tandvårdare på plats hade vi lyckats väl. Vi försöker ju genom arbetsfördelning och strategiska insatser för att rekrytera och bemanna i den utsträckning vi kan, säger Maria Pettersson, verksamhetsområdeschef för Folktandvården i Region Norrbotten till P3.

Hon menar också att situationen, som den är nu är oroande och det måste ske förändringar på övergripande systemnivå. Men också att har man problem och frisktandvårdsavtal så är målsättningen att man ska få behandling.

Vad tycker du om det här? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet på Facebook.

Exit mobile version