Meteorologen varnar för ishalka – här kommer den att slå till: ”Bekymmersamt”

Foto: Jonas Ekströmer, TT/ Terje Pedersen, NTB

Tidigare i veckan var det en riktig vargavinter på flera håll i landet.

Nu växlar vädret till något varmare väder. Men de nya, varmare temperaturerna kan ställa till det – framförallt i trafiken, rapporterar Aftonbladet.

Även om det inte är riktigt lika kallt som förra veckan kan temperaturen ställa till det i trafiken.

Förra veckan var det ovanligt kallt på flera håll i landet och i Naimakka, i Kiruna, Norrbotten var det minus 43, 8 grader.

En temperatur vi inte sett i december på hela 40 år.

Men nu slår det om och under fredagsmorgonen drar sig ett lågtryck sakta men säkert fram över Sverige.

Flera centimeter snö

I Svealand väntas det bli 5-10 centimeter snö på sina håll men även 20 centimeter nysnö kan tillkomma.

– Värst blir det i norra Västmanland, Dalarna och inre delarna av Gävleborg, säger meteorologen Mikael Luhr till Aftonbladet.

Foto: TT

Även i Norrland blir det snö under fredagen.Det börjar redan på morgonen i södra Norrland och drar sig sakta men säkert över dagen upp i norr. Längs norrlandskusten kan det komma mellan 10 och 20 centimeter snö.

Besvärligt ute på vägarna

Men även om varken kylan eller snömängden är av samma kaliber som förra veckan men kan, trots det, ställa till problem. Framför allt i trafiken.

– Det är bekymmersamt att temperaturen ligger runt nollan, säger Mikael Luhr, meteorolog på vädertjänsten Klart.se till Aftonbladet.

Han varnar för ishalka.

– Det kan bli besvärligt med dåligt väglag och nedsatt sikt. Om temperaturen först går över nollan och det regnar och att det sen blir kallare under natten, så fryser vägbanan, säger han och förklarar att dessa problem främst drabbar Götaland och östra Svealand.

Exit mobile version