Meteorologen varnar för stora mängder regn i helgen – här slår det till: ”Kan räkna med…”

Hösten har hittills bjudit på blandat väder med allt från 20 grader värme och sol till storm med kalla och kraftiga vindar. Veckan som gått har bjudit på solsken och fina dagar i flera delar av landet, men lagom till helgen kan det vara dags att plocka fram höstjackorna. Enligt SMHI är ett stort regnområde påväg in söderifrån, för att passera genom landet.

– Vad som är mest intressant är att vi har ett omfattande regnområde påväg som berör stora delar av landet, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI till Newsner.

Ett stort regnområde som dragit in söderifrån och passerat Danmark har nu lagt sig över Skåne och sydvästra Sverige.

30-40 millimeter regn

Regnområdet är stort och drabbar flera län samtidigt, samtidigt rör det sig norrut så att flera av landets delat så småningom drabbas under fredag och lördag.

– Vi kan räkna med 30-40 millimeter regn, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI till Newsner.

Foto: TT

Enligt Jon Jörpeland är det södra Götaland som drabbas värst av regnet under fredagen, men även Svealand får stora mängder regn under kvällen och natten till lördag, framförallt Värmland.

Under lördagsmorgonen är det stora delar av Svealand som får skurar, men regnområdet fortsätter att dra norrut upp mot Norrland under dagen.

– Mot lördagkvällen avtar det, sedan blir det finare väder på söndagen, säger Jon Jörpeland till Newsner.

Foto: TT

Då kommer värmen tillbaka

Om det blir någon mer släng av sommarvärme i september kan inte Jon Jörpeland svara på än så länge, men han utesluter inte fler soliga dagar.

– Det är inte helt ovanligt med sommarvärme i oktober, men det är svårt att säga hur det kommer bli sen.

Foto: Shutterstock
Exit mobile version