Misstanken: Bedragare bränner bilar – lurar till sig dina försäkringspengar

Nu vill försäkringsbolagen titta närmare på bilbränderna i Sverige, för att ta reda på i vilken utsträckning bedrägerier kan vara orsaken till anlagda bilbränder. 

– Bränderna skapar otrygghet i samhället. Försäkringsbranschen vill ta sitt ansvar och utreda om försäkringsbedrägerier är en vanlig orsak till bilbränder. Vi kommer därför att titta extra på denna typ av skador, säger Mats Galvenius, vd på Larmtjänst, försäkringsbolagens branschorganisation.

Misstänkt fall av försäkringsbedrägeri. Bildkälla: Larmtjänst

Malmö har varit extra plågat av bilbränder. Där brann över 70 bilar, sedan i början av juli förra året.

LÄS MER: Så mycket pengar kostar bedragarna din familj – varje år  

Det fick polisen delvis att misstänkta att bedrägerier kunde vara en faktor bakom bränderna. 

– Samtidigt är det i perioder många bilar som brinner och det kan vara svårt att veta vad som är det ena eller andra. Det kan även finnas misstanke om försäkringsbedrägeri eller svartsjukedrama, berättade då Robert Karlsson, polismästare vid polisregion Väst, för lokala medier.

Misstänkt fall av försäkringsbedrägeri. Bildkälla: Larmtjänst

Ett problem är att försäkringsbedrägerier är svåra att utreda. Och man misstänker att mörkertalet är stort. 

– Genom fördjupade utredningar av bilbränder vill vi försvåra för dem som planerar att använda denna metod för att begå försäkringsbedrägerier. På så sätt hoppas branschen kunna bidra till att öka tryggheten i samhället och minska belastningen på polis och räddningstjänst, säger Mats Galvenius vid Larmtjänst. 

Misstänkt fall av försäkringsbedrägeri. Bildkälla: Larmtjänst

Under 2016 genomförde försäkringsbranschen 7417 bedrägeriutredningar, en ökning jämfört med året innan. Utredningarna ledde till att man avböjde skadeutbetalningar på 471 miljoner kronor. Av dem var en stor andel just motorskador. 

– Försäkringsbedrägerier gör att ärliga försäkringstagare drabbas av högre premier. Därför är det viktigt att försäkringsbranschen arbetar aktivt med att upptäcka och förebygga bedrägerier, säger Mats Galvenius vid Larmtjänst. 

Försäkringsbedrägerier kostar miljoner

Bedragarna gör din premie dyrare

Dela gärna med dina vänner, så vi tillsammans kan få ett stopp på försäkringsbedrägerierna – som kostar oss alla pengar!

Exit mobile version