Nils Karlsson Pyssling sa ”killevippen” och försvann – så här ser han ut idag, 31 år senare

Nils Karlsson Pyssling

Foto: Youtube

Astrid Lindgrens värld är verkligen otrolig. Hennes böcker, filmer och serier har setts av miljontals barn världen över och upptäcks fortfarande av nya generationer.

Men inte nog med att berättelserna är fantastiska, hennes sätt att förmedla viktiga budskap som är lätta för barn att ta till sig gör hennes berättelser ännu mer intressanta. Kanske är det just därför karaktärernas liv etsar sig fast i våra minnen för alltid.

En av alla dessa klassiker är ”Nils Karlsson Pyssling”, där skådespelaren Jonatan Lindoff spelade Nils.

På den tiden var Jonatan bara 8 år. Men nu har han vuxit upp.

Foto: Jessica Gow/TT

”Vad är du för en”, sa Bertil. ”Och vad gör du under min säng?”

”Jag heter Nils Karlsson-Pyssling”, sa den lille pojken. ”Och jag bor här. Ja, inte under din säng precis utan en trappa längre ner. Du kan se ingången där borta i hörnet.” Och så pekade han bort mot ett stort råtthål, som fanns under Bertils säng”, skriver Astrid Lindgren i boken om Nils Karlsson Pyssling.

Foto: Youtube

”Nils Karlsson Pyssling” är Astrid Lindgrens fantastiska berättelse om lilla Bertil som dag in och dag ut sitter och väntar på att hans mamma och pappa ska komma hem från arbetet i fabriken.

LÄS MER: 9 svenska barnstjärnor vi aldrig någonsin glömmer – så här ser de ut i dag

Tidigare har han alltid haft sin syster Märta vid sin sida men hon har gått bort i en sjukdom.

Men en dag upptäcker han en liten, liten pyssling i källaren och då blir dagarna genast mycket mer spännande.

Liten som en tumme

Till en början tycker Bertil mest att det är roligt att tilla på den lilla pysslingen som smyger omkring som en liten tumme i hemmet.

Men när Nils Karlsson Pyssling berättar att Bertil bara behöver trycka på spiken bredvid råtthålet och säga ”Killevippen” för att komma ner i hans storlek, når historien en ny nivå.

De två små pojkarna blir snabbt mycket goda vänner och Bertil skyddar lilla Nisse från råttan Tjofsan, som är en elak hyresvärd och som hotar att hon ska bita ihjäl Nisse om han inte betalar hyran i tid.

Foto: Youtube

Bertil ser också till att Nisse får ett fint hem. Bland annat genom att frakta ned systern Märtas gamla möbler från dockskåpet.

Filmen blev mycket populär i början på 90-talet och spelades in i Stockholms innerstad, bland annat i Vasastan i närheten av där hon själv bodde.

Jonatan som Nils Karlsson Pyssling

Jonatan Lindoff som bara var 8 år när det spelades in blev snabbt hyllad för sin insats.

LÄS MER: Barnen i Bullerbyn har växt upp: Så ser barnskådespelarna ut idag

Men rollen som Nisse blev Jonatans enda. Sedan dess har han vuxit upp och lämnat yrket som skådespelare bakom sig. I stället har han bland annat arbetat på Fotografiska museet i Stockholm och som rekryteringskonsult.

Idag bor han med sin sambo och barn i utkanten av Stockholm.

Jonatan Lindoff spelade Nils i Nils Karlsson Pyssling. Foto: Facebook

En annan stjänra i filmen är Oskar Löfkvist som spelade Bertil. Han har till skillnad från Jonatan varit kvar i branschen och skådespelat en del. Bland annat som Lockpojken i Beck och gjort reklam för Sockerbolaget i mitten på 90-talet.

Idag jobbar han däremot som projektledare för Cirkus Cirkör i Norsborg.

Oskar Löfström spelade Bertil i filmen Nils Karlsson Pyssling som var en filmatisering av Astrid Lindgrens novell med samma namn. Foto: Facebook

Det sägs att Jonatan och Oskar inte alls var så speciellt bra kompisar under tiden som filmen spelades in då de är väldigt olika som personer.

Men deras skådespelartalanger fick tittarna att tro något helt annat. Den värmen som lyser igenom rutan när de två pojkarna inleder sin vänskap är otrolig.

Foto: TT

Sist men inte minst, en liten hyllning till Astrid Lindgren. Tack för alla fantastiska sagor, tack för att du fyllde så många barn och ungdomars liv med glädje och mening genom åren.

Dela gärna artikeln om du gillar Nils Karlsson Pyssling och om du också vill hylla Astrids gärning!

Exit mobile version