Norge redo för turismen – vägrar fortsatt öppna för Sverige: ”Ni har den högsta smittspridningen i Europa”

Norge, turism

Foto: Shutterstock

Sakta men säkert börjar allt fler länder att öppna upp för resande och turismen.

Men ännu är det många som inte släpper in svenskar från hela landet ännu, och ett av dem är grannlandet Norge, skriver Aftonbladet.

De första charterplanen har gått från Sverige och sakta börjar allt fler välja att börja resa igen, trots den rådande coronapandemin.

Men ännu är det många som väljer att semestra hemma och för de som är bosatta i Skåne, Blekinge och Kronoberg kan de även välja att semestra i grannlandet Norge.

Kraven för inresande

Förutom dessa regioner är det fortsatt stopp för svenskar att resa in i Norge, det meddelade Norges regering under fredagen.

– Men Blekinge och Skåne har under de senaste sju dagarna uppvisat en nivå som tillgodoser de här kraven, och de har en sjunkande trend, säger Frode Forland, smittskyddsdirektör på Norges motsvarighet till Folkhälsomyndigheten till Aftonbladet.

För att övriga i landet ska kunna ha möjlighet att besöka Norge ska det uppges mindre än 20 nya smittotillfällen per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna för att beslutet ska ändras för någon annan region än de som hittills blivit tillåtna.

– Om man ser på talen av incidens har ni den högsta smittspridningen i Europa i nuläget, säger Frode Forland till tidningen.

Foto: Shutterstock

LÄS MER: Danmark, Finland och Norge öppnar gränserna för varandra – men svenskar är inte välkomna

”Kärleksundantaget”

Men det finns ett speciellt undantag.

De som kan uppvisa att de ska på affärsresor eller behöver få hem en partner från ett utsatt område, eller ”rött” område och kan bevisa att man varit tillsammans i minst nio månader, kan en resa in till landet genomföras.

Foto: Shutterstock

– Om man kommer från ett rött område måste man fortfarande gå i tio dagars karantän. Men om man kommer från någon av de tre gröna regionerna får man åka rakt in, säger Frode Forland.

Vad tycker ni om detta? Lämna gärna en kommentar på vår Facebooksida.

Exit mobile version