Nya förslaget – vill införa hårdare köttskatt: ”Sverige ska vara vegomatlandet”

Foto: Pixabay

Grön Ungdom vill att Sverige ska vara världsledande på växtbaserad mat.

Nu kräver de att animaliska produkter ska beskattas hårdare, det skriver David Ling, Linn Borseman, Sara Bergengren och Julius Rosenlund, från Grön Ungdom i en debattartikel i Expressen.

2016 åt svenskarna 88,4 kilo kött i snitt per person. Och mycket av köttet som konsumerades var från andra länder.

Sedan dess har siffrorna minskat markant och förra året stod det klart att svenskarna åt 78,6 kilo i snitt per person. Dessutom har andelen svenskt kött ökat på tallriken.

Grön Ungdom är positiva på trenden men menar att den skett utan aktiv politik. Något som de vill ändra på. Bland annat genom att satsa på jordbruket.

”Många bönder har enorma investeringar i maskiner, djur och fastigheter som inte enkelt låter sig ställas om till något mer hållbart. Sveriges bönder behöver en ärlig chans. Vi är övertygade om att många bönder vill möta den nya växtbaserade marknaden och vara en del av klimatomställningen”, skriver de i debattartikeln.

Foto: Pixabay

”Ska betala för sig”

Nu vill grön ungdom stötta jordbruket på samma sätt som staten stöttat andra omställningsprojekt runtom i landet genom Klimatklivet och Industriklivet. Bland annat genom riktade stöd till de bönder som vill ställa om till ekologisk eller växtbaserad produktion.

”Vid sidan av omställningen av matproduktionen behöver vi också en politik som tar itu med köttets klimatpåverkan. Utvecklingen som skett de senaste åren är mycket positiv, men det är hög tid att också använda politiken för att öka takten. Den som smutsar ner ska också betala för sig – animaliska produkter måste beskattas på ett rättvist sätt i förhållande till sina utsläpp”, skriver Grön Ungdom.

Inför helgens partikongress har Grön Ungdom flera förslag på hur Sveriges bönder ska få rätt förutsättningar för att delta i omställningen.

”Vi är redan på väg i rätt riktning när det gäller köttkonsumtionen, men det går för långsamt. Med vår kombination av omställningsstödet Jordbruksklivet och en rättvis beskattning av animaliska produkter kan Sverige ta ledartröjan i den globala utvecklingen av vegomat. Sverige ska vara vegomatlandet”, skriver Grön Ungdom i debattartikeln.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Exit mobile version