Nya julbeskedet till alla äldre – då får du krama barnbarnen

Foto: Tv4/ Shutterstock

Smittspridningen ökar och nya restriktioner är på ingång. Samtidigt är det glöggmingel, julafton och nyårsafton runt knuten.

Vad är egentligen okej och kan ovaacinerade barn träffa äldre släktingar i jul?

Det är bara åtta dagar kvar till jul och nya restriktioner är på ingång. Smittspridningen av covid-19 ökar utomlands och i Sverige och allt fler blir osäkra på vad som kommer gälla under högtiderna då vi planerat att samlas och träffa nära och kära.

Socialminister Lena Hallengren (S) flaggar nu för att regeringen kan komma att införa nya rekommendationer i nästa vecka. Hon pratar om hur den nya covid-19-varianten sprider sig i Europa.

Samtidigt menar myndigheterna att svenska folkets julfirande inte behöver påverkas av detta.

– Fira jul som ni hade tänkt. Men var försiktiga. Sen kommer nya besked nästa vecka, men julplanerna behöver inte ställas in. Det är ingenting som förändrar julen, säger Lena Hallengren vid en pressträff, enligt Aftonbladet.

Barn och äldre i jul

Men vad gäller för ovaccinerade barn. Bör de ens träffa äldre släktingar i år?

Henrik Arnell på barnläkarföreningen tycker att far och morföräldrar i så fall ska vara vaccinerade, rapporterar Tv4.

– Om inte barnet är förkylt eller snorigt och hostigt, så visst kan man fira jul tillsammans. Men då gäller det att de vuxna är vaccinerade och att vi vuxna tar vårt ansvar, säger Henrik Arnell på barnläkarföreningen till Tv4.

Vaccinforskaren Matti Sällberg är inne på samma spår. Men eftersom man inte testar barn som är under 6 år så vet man inte om det är covid om de uppvisar symptom.

Gäller även influensa

Därför tycker Matti att man ska vara försiktig. Även en vanlig influensa kan vara farlig för de äldre.

– Försiktighet är A och O. Så fort ett barn är snorigt behöver det inte vara covid, det kan vara influensa också – och det är alls bra för äldre. Sunt förnuft: Är någon sjuk så ska man inte träffa gamla och sköra, säger vaccinforskaren Matti Sällberg till Tv4.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Exit mobile version