Nya lagen: Hög musik som stör kan ge böter på plats

Att spela musik som stör ska kunna straffa sig med böter, så lyder nya lagen som träder i kraft från och med första juli. Riksåklagaren har nu beslutat att polis ska kunna bötfälla den skyldige på plats, vilket de inte kunnat göra tidigare. 

I juli träder två nya lagar i kraft som båda går under kategorin man kallar förargelseväckande beteende. Det ena gäller buskörning med vattenskoter, och den andra hög och störande ljudvolym för musik. 

Kör för nära människor

Diskussionen om böter på plats för buskörare av vattenskoter har pågått länge. 

– Det har varit ett återkommande problem de senaste 10 åren som ökar speciellt i storstadsregionerna runt badplatser och i hamnnära områden. En varm sommardag får vi 20 samtal att de kör för nära människor och att man stör sig på ljudet, säger Johan Skogfeldt vid sjöpolisen Stockholm till Dagens Nyheter

Foto: Wikimedia Commons

Att köra vårdslöst med vattenskoter har inte varit tillåtet, men då sjöpolis varit tvungna att göra en anmälan via åklagarmyndigheten som sedan kunde gå vidare till tingsrätten har många efterfrågat ett mer effektivt sätt. Detta för att minska buskörningarna. 

– Förut skrev vi knappt några anmälningar på det här brottet för det blev för mycket administration. Nu tror jag att vi kommer att rapportera detta brott mer eftersom det blir enklare för oss, säger Johan Skogfeldt till Dagens Nyheter. 

Men snart blir det ändring. Från och med första juli har polisen rätt att dela ut böter på plats till den som kör vårdslöst eller för nära andra. 

Nya lagar från 1 juli

Boten för det polisen anser vara buskörning med vattenskoter eller annat motorfordon på sjön kommer att landa på 1 500 kronor. Detta är om man begått brott mot sjölagen, och rubriceringen är då “onödig och störande körning”. 

Det blir också straffbart att spela hög musik som stör. Till exempel från en bil eller balkong eller liknande. 

Foto: TT/Shutterstock

Den som gör sig skyldig till brotten kan få böta mellan 1 000 och 1 500 kronor på plats, det rapporterar SVT

Exit mobile version